Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Καιρός: Έκανε… ρεκόρ με -23 βαθμούς η Φλώρινα! Νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο

καιρός
Φωτογραφία αναγνώστη του newsit.gr από τα Βριλήσσια

Εποχή… παγετώνων στη Φλώρινα με -23 βαθμούς.
Παγετός, χιόνια και προβλήματα παντού από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας “Τηλέμαχος”.
29 κλήσεις στην Πυροσβεστική για μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία.
Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στη Χασιά.
Αγριεύει ξανά ο καιρός τις επόμενες ώρες. Πυκνές χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Μοιάζει απίστευτο αλλά κι όμως συνέβη: την Τρίτη (08.01.2019) και καθώς ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας που ονομάστηκε “Τηλέμαχος” το θερμόμετρο στη Φλώρινα έδειξε -23 βαθμούς! Ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας σύμφωνα με Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ και αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Ο καιρός αγριεύει ξανά από αύριο!

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με -16,7 και -12,6 βαθμούς επικράτησαν σε Καστοριά και Γιάννενα, ενώ στο Νευροκόπι ο υδράργυρος έπεσε στους μείον 20,9 και στα Γρεβενά στους -19,9.

Ο “Τηλέμαχος” έχει βάλει στην… κατάψυξη όλη τη χώρα, φέρνοντας μεν χιόνια και εντυπωσιακές εικόνες στην Αττική που είχε… “άσπρη μέρα” αλλά και πολλά προβλήματα.

Το τελευταίο 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 29 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Πραγματοποιήθηκε μεταφορά έξι ασθενών σε νοσοκομεία, από το Κεφαλάρι Κηφισιάς, τη Νέα Μάκρη Αττικής, τη Χαλκίδα, τη Σκόπελο, την Υδρούσα Άνδρου και την Τανάγρα.

Παράλληλα, μεταφέρθηκαν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός σε 2 περιπτώσεις, στον Διόνυσο Αττικής και τη Στενή Ευβοίας, ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά 21 ατόμων σε ασφαλή σημεία. Αναλυτικά, 2 άτομα στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος και 2 στην Βόλβη του νομού Θεσσαλονίκης, 3 στην περιοχή Αυγώνυμα της Χίου, 4 στην Πεντέλη, 4 στην περιοχή Αίνου στην Κεφαλλονιά, 3 στις Μανωλάτες στη Σάμο και 3 στο Βροντάδο της Χίου.

Επίσης, το μεσημέρι της Τρίτης (08.01.2019) όχημα της Πυροσβεστικής μετέφερε τέσσερα άτομα σε ασφαλές σημείο στη Χασιά. Είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους λόγω χιονιού.

Νέο κύμα κακοκαιρίας

Όλα αυτά ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται, με ένα νέο κύμα να ετοιμάζεται να σαρώσει όλη τη χώρα από αύριο Τετάρτη. Και θα χτυπήσει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ανέφερε πως ο καιρός θα χαλάσει κυρίως στη δυτική Μακεδονία αλλά και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα.

Στις περιοχές αυτές από το πρωί έως το μεσημέρι αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, με γρήγορη και επικίνδυνη χιονόστρωση πριν το “γυρίσει” σε χιονόνερο προς το βράδυ.

Κατά πάσα πιθανότητα χιονόπτωση αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη τις ίδιες ώρες της Τέταρτης με αξιόλογη χιονόστρωση κυρίως περιφερειακά της πόλης.

Η νέα επιδείνωση του καιρού, το επόμενο 48ωρο σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει και κατά τόπους δυνατές βροχές και ισχυρότατους ανέμους!

Πρόγνωση από την ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες

Πέμπτη 10-01-2019
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα νότια και ανατολικά κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και το βράδυ στα βόρεια, θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: σε άνοδο, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή 11-01-2019
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια και ανατολικά θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Σάββατο 12-01-2019
Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και από το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυριακή 13-01-2019
Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και νότια με τοπικές βροχές στα νότια. Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες καταιγίδες στη νότια νησιωτική χώρα και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δευτέρα 14-01-2019
Καιρός: λίγες νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και τα νότια με τοπικές βροχές αρχικά στα νότια και από το απόγευμα στα δυτικά οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις