Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Καιρός: Το φαινόμενο “Aegean Lake Effect” θα φέρει την “Σιβηρία” ακόμα και στην Αττική! [Χάρτες]

Καιρός: Το φαινόμενο “Aegean Lake Effect” θα φέρει την “Σιβηρία” ακόμα και στην Αττική! [Χάρτες]

– Ο καιρός χαλάει από την Πέμπτη το απόγευμα και το κύμα χιονιά θα είναι ακόμα πιο έντονο από το προηγούμενο
– Στους μείον 20 βαθμούς η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
– Τι είναι το Aegean Lake Effect εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης
– Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Αύριο θα εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων και αν ζήσουμε αυτό που περιγράφουν ως “Lake Effect” τότε από το απόγευμα της Πέμπτης θα ζήσουμε ένα απο το πιο δύσκολα τετραήμερα του Χειμώνα. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του E, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στα λευκά αναμένεται να ντυθεί η Αττική το Σαββατοκύριακο με το χιόνι να το στρώνει για τα καλά ακόμη και στο Σύνταγμα!

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη αποτελεί το γνωστό φαινόμενο στην Μετεωρολογική κοινότητα που απαντά στον όρο “LAKE EFFECT”.

Με απλά λόγια όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες περάσουν πάνω από κάποια λίμνη ή κλειστή θάλασσα όπου παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των επιφανειακών νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή με αυτά, τότε η θερμοκρασία των μαζών αυτών προσεγγίζει την θερμοκρασία του σημείου δρόσου με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών και άρα τον σχηματισμό των νεφικών μαζών.

Στην δική μας περίπτωση σαν επίδραση λίμνης θεωρούμε τα νερά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου των οποίων η θερμοκρασία σήμερα υπολογίζεται στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Από την άλλη πλευρά η πολικής προέλευσης αέρια μάζα όταν θα μπεί μέσα στο Αιγαίο θα έχει μια θερμοκρασία περί τους -12 βαθμούς κελσίου. Ταυτόχρονα στο κεντρικό Αιγαίο θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ζώνη σύγκλισης εξαιτίας του συνδυασμού του βαρομετρικού χαμηλού που θα σαρώσει τη χώρα μας και θα καταλήξει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με τον αντικυκλώνα που θα “τρέξει” να πάρει τη θέση του μετατοπιζόμενος από τα βόρεια-βορειοδυτικά Βαλκάνια.

Έτσι λοιπόν η εκτεταμένη νεφική μάζα που θα σχηματιστεί μέσα στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά επηρεάζοντας τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής δίνοντας πυκνές χιονοπτώσεις τουλάχιστον για 24 ώρες! Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το σχετικά ευνοικό πεδίο ανέμων στην επιφάνεια αλλά και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα “ντύσει” στα λευκά το σύνολο του νομού Αττικής με ιδιαίτερη έμφαση τα ανατολικά και βόρεια του νομού.

Πιο αναλυτικά: 

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ισχυρούς ανέμους. Ο καιρός θα ξεκινήσει να αλλάζει αρχικά με βροχές και καταιγίδες από τη δυτική και νότια Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.

Η Χρυσούλα Πέτρου, τμηματάρχης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από την Πέμπτη το απόγευμα και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.
Την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.

«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.
Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται σε ετοιμότητα και αύριο αναμένεται να εκδώσει νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από το νέο κύμα ψύχους, που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πλήξει τη χώρα.
«Περιμένουμε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προκειμένου να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς για το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται ότι έρχεται, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά -και από τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει- τους ρόλους και τις αρμοδιότητες και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν στα όποια προβλήματα ενδεχόμενα υπάρξουν και δημιουργηθούν και από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 fm”.

«Το κύριο μέλημα και ο σχεδιασμός μας είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, οι κεντρικοί δρόμοι, να παραμείνουν ανοιχτοί» ανέφερε ο κ.Καπάκης, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει προβλέπει κάθε διεργασία η οποία πρέπει να γίνει ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί». «Είμαι βέβαιος και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε.
«Σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο αυτοκίνητο, αν μπορέσει να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 -Πυροσβεστική», υπενθύμισε ο γγ Πολιτικής Προστασίας.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν οδηγίες αυτοπροστασίας μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε