Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

25η Μαρτίου: Με γιγαντιαία σημαία 1.600 τ.μ. γιορτάζουν την επέτειο οι Έλληνες της Ν.Αφρικής

25η Μαρτίου: Με γιγαντιαία σημαία 1.600 τ.μ. γιορτάζουν την επέτειο οι Έλληνες της Ν.Αφρικής
Φωτογραφία Youtube

Σε όλο τον κόσμο και όπου υπάρχει το ελληνικό στοιχείο γιορτάζεται η 25η Μαρτίου και η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Νότια Αφρική.

Με επετειακές εκδηλώσεις στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε μια γιγάντια υφασμάτινη ελληνική σημαία επιφάνειας 1.600 τ.μ., γιόρτασε η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, ο εορτασμός ξεκίνησε την Κυριακή 21 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, με θεία λειτουργία και δοξολογία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια, Δαμασκηνού, στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στη συνέχεια, όπως προστίθεται, ο εορτασμός μεταφέρθηκε στον υπαίθριο χώρο της Σχολής Σαχέτι, με τα μηνύματα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, του υφυπουργού Υγείας της Ν. Αφρικής, Joe Phaahla, και του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοτίου Αφρικής, Γιάννης Σπυρίδης, αποκάλυψε τη γιγάντια υφασμάτινη ελληνική σημαία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή παρέλαση των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής και παρουσιάστηκε το «Τραγούδι της Ελευθερίας» του 14χρονου Theo Pandazis με χορογραφία από τους μαθητές της Σχολής.

Η χειροποίητη σημαία, με τη μεγέθυνση φωτογραφίας σε διαστάσεις ανάλογες προς το φυσικό μέγεθος του Mνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ράφτηκε σε χώρο 100 χιλιόμετρα έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, από δεκάδες ομογενείς και παιδιά για περισσότερο από 2 μήνες, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπογραμμίζει πως «ο γενικός γραμματέας της Γιάννης Χρυσουλάκης στήριξε από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση αυτής της υπέροχης ιδέας».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις