Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

AUKUS – Γαλλία – ΗΠΑ: Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την «ανακωχή»

AUKUS – Γαλλία – ΗΠΑ: Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την «ανακωχή»

Μετά την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όπου και οι δύο πλευρές «δεσμεύονται» να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, θα συναντηθούν σήμερα Πέμπτη (23.9.2021) κατ’ ιδίαν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως οι δύο αξιωματούχοι Γαλλίας και ΗΠΑ έκαναν μια «καλή συζήτηση» χθες βράδυ στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και «αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς» σήμερα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει διμερή σύμβαση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και επιλέγοντας να αποκτήσει αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αντ’ αυτών.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης των προέδρων των δύο κρατών, του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν» τη «βαθιά δέσμευση» της Γαλλίας «στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις