Κόσμος

AUKUS: Στην αντεπίθεση η Γαλλία – Ανακοινώνει συνεργασία με τη Ινδία

Στην αντεπίθεση φαίνεται πως περνά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας για την ασφάλεια. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπήρξε συμφωνία με τον ομόλογό του από την Ινδία σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν της Γαλλίας και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ της Ινδίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου μεταξύ άλλων συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την Παρασκευή η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Μάλιστα, οι εμπλεκόμενες χώρες προσπάθησαν να κατευνάσουν την οργή της Γαλλίας προχωρώντας σε μια σειρά από δηλώσεις, ειδικά μετά την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει του πρεσβευτές των παραπάνω χωρών.

Πρόταση για ευρωπαϊκό στρατό

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εμμανουέλ Μακρόν, Κλεμέντε Μπον σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France24, αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άμυνα της Ευρώπης οι ΗΠΑ. «Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, έχουμε την τεχνογνωσία, τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα» τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Το Πεντάγωνο διερευνά το ενδεχόμενο «αποπομπής» της Ισπανίας από το ΝΑΤΟ για τη στάση της στον πόλεμο στο Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά καιρούς έχει ασκήσει έντονη κριτική σε συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη μη αποστολή ναυτικών δυνάμεων με στόχο τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
Το Πεντάγωνο
Παρατείνεται για «τρεις εβδομάδες» η εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου, «πολύ καλή πιθανότητα» να υπάρξει συμφωνία μέσα στη χρονιά, λέει ο Τραμπ
Διαβεβαίωσε επίσης πως αναμένει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο «τις επόμενες εβδομάδες»
λιβανος