Κόσμος

Al Arabiya: Παραιτείται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν – Αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ταλιμπάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, φέρεται να αποσύρεται και να παραδίδει την εξουσία στους Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.

Την επικείμενη μετάβαση της εξουσίας επιβεβαιώνει και ανταποκριτής του BBC, που αναφέρει: «Τελείωσε… Η Καμπούλ θα παραδοθεί στους Ταλιμπάν και μια νέα «κυβέρνηση» καθοδηγούμενη από τους αντάρτες θα σχηματιστεί. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για «νίκη» και συγχαίρουν τον «λαό του Αφγανιστάν» προσθέτοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην Καμπούλ…».

Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την μετάβαση της εξουσίας, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Μπήκαν στην Καμπούλ

Αντάρτες Ταλιμπάν μπήκαν σήμερα στην Καμπούλ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο “Reuters” πως οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πόλη “από όλες τις πλευρές”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Ανησυχία στη Βρετανία

Η Βρετανία εργάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και να βοηθήσει άλλους πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται τώρα για να προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους και να βοηθήσουν πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας και άλλα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να ταξιδέψουν στη Βρετανία», σημειώνεται σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται “σε απευθείας επαφή” με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με “ηρεμία”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η μάχη για τη Γερουσία, οι 12 κρίσιμες πολιτείες και το μπλόκο στις απειλές προς εκλογικούς αξιωματούχους
Δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Μεγάλη πιθανότητα να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και στη Γερουσία
REUTERS
Η Λόρα Κούνσμπεργκ αποκαλύπτει: «Βρήκα Βρετανό υπουργό στο κρεβάτι με τη σύντροφό του, ίσως ήθελαν να κάνουμε τρίο»
Η 50χρονη δημοσιογράφος του BBC περιγράφει την επαγγελματική πορεία της κάνοντας λόγο για ανάρμοστα αγγίγματα, φιλιά στο κεφάλι και σχόλια παντός τύπου από πολιτικούς του Γουέστμινστερ
H Λόρα Κουνσμπεργκ
Πολωνία: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη δικαστική ηγεσία – Ο Ναβρότσκι μπήκε στο αποκλεισμένο Συνταγματικό Δικαστήριο
Η άρνηση Ναβρότσκι για την ορκωμοσία νέων δικαστών η υπόσχεση Τουσκ για επίλυση της κρίσης και η κορύφωση της σύγκρουσης μετά τις καταγγελίες για πραξικόπημα
Dawid Zuchowicz Agencja Wyborcza.pl