Κόσμος

Al Arabiya: Παραιτείται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν – Αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ταλιμπάν

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, φέρεται να αποσύρεται και να παραδίδει την εξουσία στους Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.

Την επικείμενη μετάβαση της εξουσίας επιβεβαιώνει και ανταποκριτής του BBC, που αναφέρει: «Τελείωσε… Η Καμπούλ θα παραδοθεί στους Ταλιμπάν και μια νέα «κυβέρνηση» καθοδηγούμενη από τους αντάρτες θα σχηματιστεί. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για «νίκη» και συγχαίρουν τον «λαό του Αφγανιστάν» προσθέτοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην Καμπούλ…».

Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την μετάβαση της εξουσίας, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Μπήκαν στην Καμπούλ

Αντάρτες Ταλιμπάν μπήκαν σήμερα στην Καμπούλ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο “Reuters” πως οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πόλη “από όλες τις πλευρές”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Ανησυχία στη Βρετανία

Η Βρετανία εργάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και να βοηθήσει άλλους πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται τώρα για να προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους και να βοηθήσουν πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας και άλλα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να ταξιδέψουν στη Βρετανία», σημειώνεται σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται “σε απευθείας επαφή” με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με “ηρεμία”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ