Κόσμος

Al Arabiya: Παραιτείται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν – Αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ταλιμπάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, φέρεται να αποσύρεται και να παραδίδει την εξουσία στους Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.

Την επικείμενη μετάβαση της εξουσίας επιβεβαιώνει και ανταποκριτής του BBC, που αναφέρει: «Τελείωσε… Η Καμπούλ θα παραδοθεί στους Ταλιμπάν και μια νέα «κυβέρνηση» καθοδηγούμενη από τους αντάρτες θα σχηματιστεί. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για «νίκη» και συγχαίρουν τον «λαό του Αφγανιστάν» προσθέτοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην Καμπούλ…».

Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την μετάβαση της εξουσίας, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Μπήκαν στην Καμπούλ

Αντάρτες Ταλιμπάν μπήκαν σήμερα στην Καμπούλ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο “Reuters” πως οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πόλη “από όλες τις πλευρές”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Ανησυχία στη Βρετανία

Η Βρετανία εργάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και να βοηθήσει άλλους πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται τώρα για να προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους και να βοηθήσουν πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας και άλλα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να ταξιδέψουν στη Βρετανία», σημειώνεται σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται “σε απευθείας επαφή” με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με “ηρεμία”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
12
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026
Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: 5 συλλήψεις στη Νορβηγία και καταγγελίες για δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια – Έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία
Στο μικροσκόπιο των Αρχών εταιρείες που φέρονται να υπερχρέωναν υπηρεσίες για πλοία μελών του ΝΑΤΟ - Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ
ΝΑΤΟ, βάση Λετονία 24