Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Απροσδόκητη ήττα των ακροδεξιών στις Ευρωεκλογές

Απροσδόκητη ήττα των ακροδεξιών στις Ευρωεκλογές

Η πρώτη έκπληξη των φετινών ευρωεκλογών είναι γεγονός. Παρά τις προβλέψεις το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας κατέλαβε μόλις την τέταρτη θέση, όμως στην Αγγλία σαρώνει το αντιευρωπαϊκό κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά που μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση, το PVV είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, λαμβάνοντας αυτή τη φορά 12,2%.

Μπροστά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα

Την ίδια ώρα ενισχύθηκαν σημαντικά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με το κόμμα των αριστερών φιλελεύθερων Democrats 66 (D66) να συγκεντρώνει 15,6% και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,2%. Την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με ποσοστό 12,3%. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του D66 Αλεξάντερ Πέχτολντ έκανε λόγο για μια «ξεκάθαρη ψήφο υπέρ της Ευρώπης».

Η συμμετοχή κινήθηκε μόλις στο 37%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009. Στις χθεσινές κάλπες στην Ολλανδία κλήθηκαν περίπου 12,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι προκειμένου να αναδείξουν τους 26 εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Κυριακής, όταν θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Στις κάλπες κλήθηκαν χθες και οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, όπου όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν προγνώσεις το βράδυ των εκλογών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο έδειχναν ένα σαφές προβάδισμα του αντιευρωπαϊκού κόμματος Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ.

Εκλογικός μαραθώνιος

Μετά τους Ολλανδούς και τους Βρετανούς χθες, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα, Παρασκευή οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Στην Ιρλανδία οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν νίκη του Sinn Fein ενώ στην Τσεχία οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν προβάδισμα του νέου κινήματος ΑΝΟ του μεγαλοεπιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις.

Στη Γερμανία πάντως και νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το μειωμένο ενδιαφέρον των Γερμανών για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 59% των πολιτών εκφράζουν ελάχιστο ή και καθόλου ενδιαφέρον για τις εκλογές αυτές, ενώ το 40% δηλώνει ότι οι ευρωεκλογές τους απασχολούν πολύ ή και πάρα πολύ.

Στην πρόθεση ψήφου πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διατηρούν το σταθερό τους προβάδισμα. CDU/CSU λαμβάνουν το 37,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 26,5%, οι Πράσινοι (Grüne) 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3,5%, η Αριστερά (Die Linke) 7,5% ενώ ελαφρώς ενισχυμένο εμφανίζεται το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) με 7%. ( Ευρωεκλογές 2009: CDU/CSU 37,9%, SPD 20,8 %, Grüne 12,1 %, FDP 11 %, Linke 7,5%, λοιπά κόμματα 10,8%).

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε