Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

AstraZeneca και Johnson & Johnson κάνουν άνω-κάτω την Ευρώπη: Τι διαλέγουν Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία

AstraZeneca και Johnson & Johnson κάνουν άνω-κάτω την Ευρώπη: Τι διαλέγουν Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία

Μια μικρή αναστάτωση φαίνεται πως επικρατεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που επιλέγουν για την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών. Οι αρμόδιες επιτροπές σε Νορβηγία, Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά τη χορήγηση των εμβολίων που παρασκευάζονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Ειδικότερα, αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας ζήτησε σήμερα να ανασταλεί η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού λόγω των σπάνιων παρενεργειών τους, στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία προσφέρει σε όσους επιθυμούν το εμβόλιο της J&J.

Η Νορβηγία θα πρέπει να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία κατά της covid-19 τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή που έχει ορίσει τη κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια επιτροπή.

Οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.

Click4more: Επεκτείνεται η BioNTech: Ανοίγει εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη και θα παράγει εμβόλια για τον κορονοϊό

Μη επέκταση της χρήσης του AstraZeneca στη Γαλλία

Η εκστρατεία ανοσοποίησης με το εμβόλιο της AstraZeneca “πιθανόν” δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου αυτού σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, ο Βεράν απάντησε: “Πιθανόν όχι αυτή τη στιγμή”.

Ο Γάλλος υπουργός είχε ζητήσει από τη HAS στα τέλη Απριλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε το Σάββατο τους περίπου 13 εκατομμύρια Γάλλους άνω των 55 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19 να το πράξουν “με όλα τα εμβόλια, κυρίως με αυτό της AstraZeneca”.

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί “30 περιστατικά, ανάμεσά τους 9 θάνατοι” από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

J&J για όλους στη Γερμανία

Την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έπειτα από αυτό της AstraZeneca, αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κρατίδια, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Εκτίμησε μάλιστα ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών που το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την σύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, αλλά θα μπορεί να χορηγηθεί και σε νεότερους, εφόσον το εγκρίνει ο γιατρός τους. Μέχρι το τέλος Ιουλίου η Γερμανία αναμένεται να παραλάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος, ανέφερε ο κ. Σπαν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας για εμβολιασμό. Μέχρι τώρα, σημείωσε, έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την α’ δόση το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών και σε κάποια κρατίδια το ποσοστό υπερβαίνει το 70%. «Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου θεωρούμε ότι θα έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών η δυνατότητα να εμβολιαστούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στα σχέδια των κρατιδιακών κυβερνήσεων για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού όσο μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, ο Γενς Σπαν προειδοποίησε για τους κινδύνους από έναν «διαγωνισμό πολιτικής πλειοδοσίας» σχετικά με το ποιος θα ανοίξει νωρίτερα. Όπως είπε, «χαλαρώνουμε με σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων από χώρες με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών» και για αυτό χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Συνέστησε μάλιστα στα κρατίδια να ξεκινήσουν μόνο με άνοιγμα εξωτερικών χώρων, καθώς, όπως εξήγησε, ο κίνδυνος διασποράς είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερος, ενώ τόνισε την ανάγκη όλα τα βήματα ανοίγματος να υποστηρίζονται από μεγάλο αριθμό τεστ για κορονοϊό. «Η αυτοπεποίθηση δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε αλαζονεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις