Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Αυτοκράτειρα της λιτότητας η Μέρκελ – Για λίγες έδρες έχασε την αυτοδυναμία – Έρχεται ο «μεγάλος» συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

– Έχασε την αυτοδυναμία η Άνγκελα Μέρκελ αλλά οι εκλογές έδειξαν πως είναι η απόλυτη κυρίαρχος της Γερμανίας
– Προσωρινά αποτελέσματα: 41,5% Χριστιανοδημοκράτες, 25,7% Σοσιαλδημοκράτες 8,6% Αριστερά, 8,4% Πράσινοι
– Από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες
– 8,5% αυξημένο το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές

Ίσως τόσο εύκολη νίκη να μην την περίμενε ούτε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά οι εκλογές στη Γερμανία αποδείχθηκαν ένας περίπατος για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων, συγκεντρώνουν ποσοστό 41,5%. Που σημαίνει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχασε σε λίγες έδρες (1 ή 2) την απόλυτη αυτοδυναμία και την ευκαιρία να κυβερνήσει ακόμη και μόνη της, κάτι που δεν έχει γίνει από το 1974 και την εκλογική νίκη των Σοσιαδηλημοκρατών του Κόνραντ Αντενάουερ.

Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα exit poll, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Ο μεγάλος συνασπισμός

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η απόλυτη κυρίαρχος της Γερμανίας. Μπορεί να μην έχει αυτοδυναμία, αλλά είναι εκείνη που κρατά τα πάντα στα χέρια της. Από τις πρώτες στιγμές του εκλογικού της θριάμβου, έδειξε πως είναι έτοιμη να σχηματίσει τον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό, την κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είναι σαφές πως δε θα σχηματίσω κυβέρνηση μειοψηφίας» δήλωσε η Μέρκελ, δείχνοντας τις προθέσεις της.


Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσεται άλλωστε και το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Το 36% των ψηφοφόρων προτιμούσε συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμούσε κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD – Πρασίνων – Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.

Θρίαμβος και στην εκλογική της περιφέρεια

Με 56,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για την ίδια, εξελέγη η Άνγκελα Μέρκελ και στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.
Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είναι ο πιθανότερος νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).

Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest-dimap, η κα Μέρκελ οφείλει τη νίκη της στο γεγονός ότι κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ενώ «απέσπασε» και 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τους μέχρι τώρα συμμάχους της, FDP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Άνγκελα Μέρκελ: Η Μάγκαρετ Θάτσερ της Γερμανίας!

Η Μέρκελ κυρίαρχος της Γερμανίας και της Ευρώπης και χωρίς αυτοδυναμία – «Έδειξε» κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες

Η πρώτη δήλωση της Μέρκελ για την Ελλάδα: Δε θα σας αφήσουμε να χαλαρώσετε με τις μεταρρυθμίσεις

Το γλεντάει με κρασί η Μέρκελ! – ΦΩΤΟ

Μέρκελ: Σιγά μη συνταξιοδοτηθώ!

Πανίσχυρη Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές – Σάρωσε τα πάντα και φλερτάρει με την αυτοδυναμία

Θρίαμβος Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, μια ανάσα από την αυτοδυναμία – Τα exit poll έδειξαν «μεγάλο συνασπισμό» – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η πιο χαμογελαστή Μέρκελ ever! – ΦΩΤΟ

Μέρκελ: Σούπερ αποτέλεσμα! – Στάινμπρουκ: Η μπάλα στο γήπεδο σου Άνγκελα

Σόιμπλε: Ο γαμπρός μου είπε να συνεργαστούμε με τους Πράσινους!…

Περίπατος Μέρκελ οι εκλογές σύμφωνα με τα exit poll – Μένουν εκτός Βουλής Ρέσλερ και ευρωσκεπτικιστές

Γερμανικές εκλογές: Όταν Μέρκελ και Στάινμπρουκ πήγαν να ψηφίσουν – ΦΩΤΟ

Γερμανικές εκλογές: Χαμηλές οι προσδοκίες της Ελλάδας για το αποτέλεσμα της κάλπης

Στις κάλπες οι Γερμανοί – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

“Ξέσκασε” σε αγώνα μπάσκετ η Μέρκελ (ΦΩΤΟ)

Γερμανικές εκλογές: Πόσα ξόδεψαν τα κόμματα για την προεκλογική εκστρατεία

Γερμανικές εκλογές: “Μαζέψτε ψήφους!” έδωσε εντολή η Μέρκελ

Μέρκελ: Θα πάω να ψηφίσω και μετά θα με πιάσουν τα… νεύρα μου!

Πώς βλέπουν τις γερμανικές εκλογές οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός Τύπος

Ολόκληρη η Ευρώπη περιμένει τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα Μέρκελ 3 μέρες πριν την κάλπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε