Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Bloomberg: Ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση των μεταλλάξεων – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

κορονοϊός
Φωτογραφία Αρχείου

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού φαίνεται πως ανακόπτουν την αισιοδοξία της επιστημονικής κοινότητας για την εύρεση των εμβολίων, σύμφωνα με το Bloomberg, Οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναγκάζονται πλέον να στραφούν και στην παραγωγή ενισχυτικών σκευασμάτων, απέναντι σε μια πανδημία που αλλάζει διαρκώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για χρόνια. 

Στη μάχη κατά της πανδημίας χρησιμοποιούνται ήδη τα εμβόλια των Moderna και Pfizer, ενώ είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση και των Johnson & Johnson και Novavax. «Ωστόσο, κάπου εδώ έρχονται τα άσχημα νέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Όπως εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μεταλλάξεις που είναι πιθανό να αντιστέκονται μερικώς στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, προελαύνουν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, απειλώντας με διάδοση σε παγκόσμια επίπεδο. To εμβόλιο της J&J, για παράδειγμα, παρουσίασε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ, αλλά στη Νότια Αφρική, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία της Novavax, με 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόλις 49% στη Νότια Αφρική.

Δείτε βίντεο:

 

Ακόμη όμως και πριν τα εν λόγω δεδομένα – σύμφωνα με το Bloomberg – οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε άλλα εμβόλια έδειχναν ότι ενδεχομένως θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ωστόσο, το τι ακριβώς σήμαινε αυτό, παρέμενε αβέβαιο. Τα νέα αποτελέσματα αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν εξίσου καλά, τουλάχιστον σε μια από τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί.

«Τώρα έχουμε μια πραγματική εικόνα των κλινικών συνεπειών και διαπιστώνουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια πρόκληση», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Το πρώτο βήμα, αναφέρει το πρακτορείο, είναι να γνωρίζουμε πότε οι μεταλλάξεις βρίσκονται ανάμεσά μας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ζητείται από κάθε πολιτεία να αποστέλλει τουλάχιστον 750 δείγματα κάθε βδομάδα για να φανεί το αποτύπωμά τους, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το κατά πόσο το υπάρχον σύστημα στη χώρα είναι επαρκές για την ταχεία ανίχνευσή τους.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η Pfizer και η Moderna υποστηρίζουν πως τα εμβόλιά τους παράγουν επαρκή αντισώματα κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Ωστόσο, τόσο οι δύο εταιρείες, όσο και η Johnson & Johnson έχουν ανακοινώσεις ότι βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής ενισχυτικών εμβολίων ή άλλων μεθόδων για να την καταπολεμήσουν.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους πριν οι μεταλλάξεις από Νότια Αφρική και Βραζιλία μεταδοθούν περαιτέρω ή, ακόμη χειρότερα, αν εμφανιστούν νέες που θα κάνουν ακόμη πιο ανθεκτικό τον ιό.  

Οι δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι σχετικά με το ζήτημα, είναι ενδεικτικές. «Αυτό που με κρατά ξύπνιο τις νύχτες, είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας μετάλλαξης που “ξεγλιστρά” από τα πάντα».

Σε εργαστηριακά αποτελέσματα πριν από τη νέα δοκιμαστική έρευνα των Novavax και Johnson & Johnson, προσθέτει το Bloomberg, ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών Aaron Diamond AIDS στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν λιγότερα ισχυρά έναντι της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

«Κοιτάζοντας τα αποτελέσματά μας δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα καταστρέψει το εμβόλιο. Αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά νομίζω ότι είναι εξίσου λάθος να λέμε ότι όλα είναι ρόδινα», εξήγησε ο ιολόγος επικεφαλής του εργαστηρίου.

«Μακρά μάχη» 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια μάχη που θα κρατήσει για πολύ. Τα εμβόλια που λειτουργούν καλά τώρα μπορεί να εξασθενίσουν στο μέλλον, εκτός εάν έχουν σχεδιαστεί ενισχυτικές λήψεις, κάτι που πάνω στο οποίο οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ήδη αρχίσει να δουλεύουν.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Covid-19 μεταμορφώνεται σε κάτι παρόμοιο με τη γρίπη, απαιτώντας ανά περιόδους νέους εμβολιασμούς, για να παραμείνει μακριά μας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις