Κόσμος

Bloomberg: Η Ρωσία απελευθερώνει τον δημοσιογράφο της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς κι έναν πρώην πεζοναύτη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς (Evan Gershkovich) και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουΐλαν (Paul Whelan) σε ανταλλαγή κρατουμένων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι δύο άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες οι ίδιοι και οι ΗΠΑ αρνούνται, κατευθύνονται προς προορισμούς εκτός Ρωσίας.

Το Fox News μετέδωσε ότι ο φυλακισμένος δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανόν αργότερα σήμερα Πέμπτη (01.08.2024).

 

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαρτίου 2023, ενώ βρισκόταν σε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αικατερινούπολη. Κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ και έκτοτε βρίσκεται στην φυλακή.

evan evan

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ειδικότερα, καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε 16 χρόνια κάθειρξη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και έγινε ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που  συνελήφθη και καταδικάστηκε για κατασκοπεία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης και ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά, και οι δύο είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία, ήταν άφαντοι, δήλωσαν χθες οι δικηγόροι τους, αφού τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες μετακινήθηκαν αιφνιδιαστικά από τις φυλακές τους τις τελευταίες ημέρες.

Paul Whelan

Ο Πολ Γουίλαν – Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Η τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η σταρ του αμερικανικού μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την ελευθερία του εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε τότε ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 25 ετών στις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το BBC ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τον Ντόναλντ Τραμπ για το μοντάζ στην ομιλία του
Είχαν συνδεθεί δύο τμήματα της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τρόπο που σχηματιζόταν η εντύπωση ότι παρακινούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021
BBC
Τέσσερις νεκροί από επίθεση αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε σκάφος με ναρκωτικά στην Καραϊβική
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις σε Καραϊβική και Ειρηνικό εναντίον σκαφών που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για διακίνηση ναρκωτικών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS