Κόσμος

Brexit: Αισιόδοξος για συμφωνία με την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες μετά το Brexit.

Και αυτό παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις μετά το Brexit έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, μετά και το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης που αναιρεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Η «μη συμφωνία», που θα ήταν δυνητικά καταστροφική για τη βρετανική οικονομία «δεν είναι αυτό που θέλει η χώρα», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε μια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων. «Και δεν είναι κάτι που θέλουν από εμάς οι φίλοι και εταίροι μας στην ΕΕ. Για αυτό ελπίζω ότι δεν θα είναι αυτή η κατάληξη» των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε ωστόσο να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου που αναιρεί κάποιες από τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει το Λονδίνο όταν υπέγραψε τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, στα τέλη Ιανουαρίου. Το κείμενο αυτό, που καθ’ ομολογία της βρετανικής κυβέρνησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, πέρασε την Δευτέρα το πρώτο εμπόδιο στο βρετανικό κοινοβούλιο αφού υπερψηφίστηκε από 340 βουλευτές.

Απειλώντας ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, οι Ευρωπαίοι έδωσαν διορία στο Λονδίνο μέχρι το τέλος του μήνα για να αποσύρει τις αμφιλεγόμενες διατάξεις, οι οποίες καταργούν τους τελωνειακούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδίας. Οι κανόνες αυτοί είχαν ως στόχο να αποφευχθεί η επαναφορά ενός «φυσικού συνόρου» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας.

«Προτιμώ να έχω όρος που εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας και προστατεύουν από μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου», επέμεινε ο Τζόνσον. Εκτίμησε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι «απέτυχαν κατάφωρα» να εγγυηθούν ότι δεν θα μπλοκάρουν τις συναλλαγές μεταξύ των Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στα τέλη του 2020.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι η απειλή κατάργησης της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, με την οποία τερματίστηκε η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ εθνικιστών και ενωτικών, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από το Λονδίνο.

«Η απειλή για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στο πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, προέρχεται από την πολιτικοποίηση του ζητήματος από την ΕΕ», είπε ο Ράαμπ, τονίζοντας ότι το Λονδίνο παραμένει «απόλυτα δεσμευμένο» στη συμφωνία αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας