Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Brexit: Με βέτο στις διαπραγματεύσεις απειλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί με βέτο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές σχέσεις μετά το Brexit.

Σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιεύσει αύριο η Welt και θα υποβληθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς ψήφιση αύριο προτρέπει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «να αναθεωρήσει επειγόντως τη διαπραγματευτική του θέση και να λάβει μέρος με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, διότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο», μετά το Brexit. Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου.

Οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου φοβούνται πως η βρετανική κυβέρνηση θέλει να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στην ήπειρο μέσω χαλαρότερων κανονισμών. Αυτή είναι μια ανησυχία που ώθησε εξαρχής κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία,να ζητούν κοινές προδιαγραφές λ.χ. για το περιβάλλον, την αγορά εργασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο προσχέδιο οι βουλευτές είναι «αποφασισμένοι να αποτρέψουν κάθε είδους πρακτικής ντάμπινγκ» και πως «η ανταγωνιστικότητα, οι υψηλά και βιώσιμες προδιαγραφές και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων, θα πρέπει να διασφαλιστούν στη σχεδιαζόμενη συμφωνία».

«Κάποιος θα πρέπει να θέσει το ερώτημα γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να θέσει υψηλές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εκτός αυτού, οι Βρετανοί λένε: “Εμπιστευτείτε μας”. Και μετά ακούμε για τις διαπραγματεύσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες μειώνουν τα στάνταρντ σε σχέση με τα είδη διατροφής τους», δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό στην Welt.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Die Welt

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις