Κόσμος

Brexit : Στα «μαχαίρια» Βρετανία – Γαλλία για την αλιεία στη θάλασσα της Μάγχης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστις τόνισε πως η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην κίνηση της Γαλλίας να κατασχέσει ένα βρετανικό αλιευτικό στα γαλλικά χωρικά ύδατα, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τις άδειες αλιείας στη μετά Brexit εποχή.

“Προφανώς και διατηρούμε την ικανότητα να μπορούμε να απαντήσουμε αναλόγως”, δήλωσε ο Γιούστις της Βρετανίας στο Sky News για το περιστατικό με τη Γαλλία.

“Προφανώς είναι πάντα ανοιχτό για εμάς να αυξήσουμε τους ελέγχους που πραγματοποιούμε στα γαλλικά αλιευτικά, να επιβιβαζόμαστε σε περισσότερα από αυτά, αν το κάνουν και αυτοί στα δικά μας. Υπάρχουν άλλες διοικητικές πράξεις που μπορούμε να απαιτήσουμε από τα αλιευτικά. Δεν είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να μπούμε”, δήλωσε ο υπουργός στην τηλεόραση του BBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε για εξηγήσεις σήμερα την πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο.

Το Cornelis Gert Jan κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, στο βόρειο λιμάνι της Χάβρης προχθές τη νύχτα, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με γάλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Γιούστις, το Λονδίνο επικεντρώνεται τώρα στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πολιτικός Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι και Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί την θέση του Παρισιού στην διαμάχη με το Λονδίνο για τα αλιευτικά δικαιώματα.

“Κατανοώ πλήρως την θέση και την αγανάκτηση της Γαλλίας. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δεδομένη και υπήρξε από την αρχή”, δήλωσε ο Μπρετόν, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info είχε χαρακτηρίσει το Brexit “καταστροφή” για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γαλλία έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Βρετανίας, αν δεν σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει η Γαλλία τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή να αυξήσει τους δασμούς εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Ο γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζιλιέν Ντενορμαντί, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τη Βρετανία σχετικά με το ζήτημα και ότι είναι δικαίωμα της Γαλλίας να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων επί του Λονδίνου.

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

Οι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Ο καπετάνιος του βρετανικού αλιευτικού που κατασχέθηκε, θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου τον επόμενο χρόνο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές.

Ο Σιρίλ Φουρνιέ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για το λιμάνι της Χάβρης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο καπετάνιος κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 11 Αυγούστου του 2022.

Πρόσθεσε επίσης ότι το αλιευτικό του δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες για να βρίσκεται στο συγκεκριμένο τμήματα των γαλλικών χωρικών υδάτων, κάτι το οποίο διέψευσε η σκωτσέζικη εταιρεία Macduff Shellfish, η οποία χρησιμοποιεί το σκάφος και η οποία υποστηρίζει το αντίθετο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εφιάλτης το ταξίδι δύο γυναικών στο Πακιστάν: Έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανιστηρίων και βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το Πακιστάν, κατόπιν πρόσκλησης ενός άνδρα που είχαν γνωρίσει στη Σιγκαπούρη, με τον οποίο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων
Πακιστάν
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS