Κόσμος

Copernicus: «Φωτιά» το φετινό καλοκαίρι – Ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Έβρασε» η Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι με τον υδράργυρο να απογειώνεται καταγράφοντας ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Συγκεκριμένα το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη αναφέρει το Copernicus μελετώντας τις θερμοκρασίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Επισημαίνει μάλιστα τις θερμοκρασίες ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο στις μεσογειακές χώρες, οι οποίες επλήγησαν σκληρά από τις πυρκαγιές.

Η μέση θερμοκρασία Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, αναφέρει η Copernicus σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Αυτό το καθιστά το πιο ζεστό καλοκαίρι», με μικρή διαφορά (0,1 βαθμό Κελσίου) από τα καλοκαίρια του 2010 και του 2018.

Η θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν αρκετά κοντά στο μέσο όρο, γεγονός που υποκρύπτει πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της ηπείρου.

Συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη, αλλά πιο υψηλές στην ανατολική ενώ θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στις μεσογειακές χώρες.

«Στη διάρκεια του καύσωνα στη νότια Ευρώπη, θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου στη Σικελία. Η θερμοκρασία αυτή, αν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, θα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η C3S.

Το κύμα καύσωνα, το οποίο έπληξε επίσης την Ισπανία και νωρίτερα μέσα στο μήνα την Ελλάδα και την Τουρκία, συνέβαλε στη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών» για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, σχολίασε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Telegraph: Η «μυστική» επιστολή του Χαμενεΐ στον Πούτιν που ζητά από τη Μόσχα προηγμένα συστήματα αεράμυνας στην Τεχεράνη
Ο Ιρανός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξήγησε ότι το έργο στοχεύει να βοηθήσει την Τεχεράνη «να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου, διευκολύνοντας παράλληλα την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες»
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τον επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μοχσέν Ρεζάι στη Μόσχα
Η Τουρκία προκαλεί με αντι-NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου: Αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και απαιτεί άδεια για τις έρευνες του Abeille Marengo
Λίγες μόνο ώρες μετά την ελληνική NAVTEX, η Άγκυρα επαναφέρει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ
Το ερευνητικό Abeille Marengo 66