Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Debate: Όταν ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στους ρατσιστές – Η πιο σοκαριστική στιγμή της βραδιάς

Debate: Όταν ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στους ρατσιστές – Η πιο σοκαριστική στιγμή της βραδιάς

Μια αποτίμηση αυτού που είδαμε και ονομάζεται debate αλλά δεν θύμισε σε τίποτα το παρελθόν επιχειρούν πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο που ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Το Politico αναφέρει ότι το πανδαιμόνιο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τους Αμερικανούς κατά τη χθεσινοβραδινή πρώτη τηλεμαχία με τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ίσως και να τον βοηθούσε, αν ο Μπάιντεν είχε διαλυθεί κάτω από τη διαρκή πίεση του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο αυτό δε συνέβη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοπτε και εκφόβιζε. Ο Μπάιντεν τον χαρακτήρισε «κλόουν», ρατσιστή και τον χειρότερο πρόεδρο.

Click4More Debate χάους και προσβολών! Τραμπ: Είσαι χαζός – Μπάιντεν: Είσαι καραγκιόζης!

Ο συντονιστής Κρις Ουάλας βρίσκονταν σε απόγνωση. «Θα υπηρετήσουμε καλύτερα τη χώρα αν επιτρέψουμε και στους δύο να μιλήσουν με λιγότερες διακοπές» είπε ο βετεράνος δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον Τραμπ.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα τσίρκο, γράφει το Politico, ενώ η χθεσινή τηλεμαχία θα καταγραφεί ως μία από τις πιο παράξενες στη νεότερη προεδρική ιστορία των ΗΠΑ.

Σε ένα σημείο, όταν ο Ουάλας ζήτησε από τον Τραμπ, όπως έκανε επανειλημμένα, να αφήσει τον Μπάιντεν να ολοκληρώσει μία από τις απαντήσεις του. Ο Μπάιντεν αντέδρασε, «Δε γνωρίζει πως να το κάνει αυτό» είπε, σχολιάζοντας τις διαρκείς παρεμβολές του Αμερικανού προέδρου. Και στο τέλος αναγκάστηκε να του πει: «Θα του βουλώσεις επιτέλους ανθρωπές μου;»

Οι θεωρίες συνομωσίας που κατέρρευσαν 

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση αποτέλεσε την κατάλληλη κατάληξη σε μία ημέρα, η οποία είχε αρχίσει με τους Ρεπουμπλικάνους να διατυπώνουν θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Μπάιντεν φοράει ακουστικό.

Η προεκλογική εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών το διέψευσε. Ούτε υπήρξε κανένα στοιχείο, παρά τα όσα είχε πει ο Τραμπ, πως ο Μπάιντεν βρισκόταν υπό την επήρεια φαρμάκων.

Click4More Δημοσκόπηση CBS: Οριακά νικητής ο Μπάιντεν στο… ενοχλητικό debate

Αυτό που είναι ξεκάθαρο τόσο τώρα, όσο και πριν από αυτή την πρώτη τηλεμαχία, είναι ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα, με τον Τραμπ να αποχωρεί από την τηλεοπτική αντιπαράθεση εξακολουθώντας να αναζητεί απεγνωσμένα κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ο χρόνος για τον Αμερικανό πρόεδρο τελειώνει, με την πρόωρη ψηφοφορία να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες πολιτείες και λίγους μόνο ψηφοφόρους να παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η πιο σοκαριστική στιγμή στο debate

Άπειρες φορές ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Τραμπ, ρατσιστή. Τον Τραμπ που τον διέκοψε πάνω από 70 φορές. Και ενώ προσπαθούσε με το γνωστό του τρόπο ο Τραμπ να παρουσιάσει τον Μπάιντεν ως υποκινητή των διαδηλώσεων για την βία εναντίον των αφροαμερικανών σε όλη την χώρα, ήρθε η στιγμή της βραδιάς. Τον Μπάιντεν που χωρίς κανένα πρόβλημα καταδίκασε την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Που δεν ήταν άλλη από την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει τους ρατσιστές, τους οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής και γενικότερα τους ακροδεξιούς. Για άλλη μια φορά ήταν διχαστικός κάνοντας μεγάλο κακό στην χώρα του με την ρητορική του.

Click4More Μελάνια ή Τζιλ; Τα σόγια φόρεσαν τα καλά τους και είδαν Τραμπ και Μπάιντεν να σφάζονται

Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον συντονιστή Κρις Ουάλας, ο οποίος τον κάλεσε να καταδικάσει απερίφραστα τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής. Αντίθετα, αναφέρθηκε στους Proud Boys, μια ακροδεξιά ομάδα λευκών. Η φράση: «κάντε πίσω και έσω έτοιμοι» που τους απηύθυνε προκάλεσε ρίγη σε όσους τον άκουγαν εκείνη την ώρα. 

«Δεν είναι δεξιό πρόβλημα, είναι αριστερό πρόβλημα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα έλεγα ότι όλα όσα βλέπω προέρχονται από την αριστερά και όχι από τη δεξιά», συνέχισε.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για το θέμα των ‘αντίφα’», υπογράμμισε ο Τραμπ αναφερόμενος σε ακροαριστερές ομάδες.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να καταδικάσει τους οπαδούς της λευκής ανωτερότητας μπροστά στα ίδια μου τα παιδια, μπροστά στις οικογένειες όλων παρότι του δόθηκε η δυνατότητα πολλές φορές να τους καταδικάσει αλλά αντίθετα έκλεισε το μάτι σε μια οργάνωση ναζιστών, ρατσιστών και δολοφόνων. Αυτό συνέβη απόψε», είπε ο σχολιαστής του CNN, Van Jones.

Έτσι, τα μέλη των Proud Boys, μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2016 στη Νέα Υόρκη, ανήρτησαν αμέσως τις δηλώσεις Τραμπ στις σελίδες τους στα social media, με ένα μέλος της οργάνωσης να γράφει στο Twitter: «Ο Τραμπ ουσιαστικά μας είπε να πάμε να τους γ…ουμε! Αυτό με κάνει τόσο χαρούμενο!».

Ο Μάικ Μπέικερ, δημοσιογράφος των New York Times, σχολίασε στο Twitter ότι «οι Proud Boys είναι εκστασιασμένοι σήμερα που αναφέρθηκε το όνομά τους στη διάρκεια της σημερινής τηλεμαχίας».

Αυτό ήταν που ανέδειξε και με tweet του ο Τζο Μπάιντεν μετά το debate γράφοντας: «Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ» στο οποίο παρέθετε πως αντέδρασαν ρατσιστές στο κάλεσμα του Προέδρου των ΗΠΑ. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις