Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Δραματικοί τόνοι από Μέρκελ μετά το Brexit: Φόβοι πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι την… απόσχιση από την Ε.Ε. – Ζητάει να ληφθούν μέτρα!

Δραματικοί τόνοι από Μέρκελ μετά το Brexit: Φόβοι πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι την… απόσχιση από την Ε.Ε. – Ζητάει να ληφθούν μέτρα!

– Δια στόματος της ίδιας της Μέρκελ εκφράστηκε ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων: να επιλέξουν την αποχώρηση από την Ε.Ε. κι άλλα κράτη μέλη
– «Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας
– Ποιες χώρες θεωρούνται… ύποπτες για δημοψήφισμα αποχώρησης
– Αν η Βρετανία θέλει χρόνο για να ενεργοποιήσει το άρθρο αποχώρησης, το σεβόμαστε – Μέχρι τότε, δεν θα γίνει καμία συζήτηση είπε ο εκπρόσωπός της!
– Άνω – κάτω η Ευρώπη μετά το Brexit
– Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί υπεύθυνο τον Γιούνκερ και ζητά την παραίτησή του

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και η Βρετανία σε πολιτική κρίση μετά το Brexit. Οι πάντες παραμένουν σοκαρισμένοι μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Πέμπτης (23.06.2016) και την απόφαση του 51,9% των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε.

Και ενώ οι Βρυξέλλες απαιτούν μετ’ επιτάσεως από τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να καταθέσει, έστω και προφορικά, αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., η Μέρκελ φαίνεται πως έχει… πιάσει το νόημα και καταλαβαίνει πως ίσως το βρετανικό δημοψήφισμα να είναι μόνο η αρχή του τέλους της “ενωμένης” Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κατονομάζονταν ως βασικές “ύποπτες” για τάσεις… φυγής η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. Πρόκειται για χώρες που ξενοφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είτε βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση, είτε ενισχύονται συνεχώς χαράσσοντας πορεία προς εκεί.

Γι’ αυτό (και για οικονομικούς λόγους φυσικά) η καγκελάριος της Γερμανίας όχι μόνο δεν ακολουθεί τη ρητορική Γιούνκερ – Σουλτς (αλλά και του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής της Φρανκ Βάλτερ Σταϊμάγερ) αλλά ζητά να πέσουν οι τόνοι και κυρίως να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. να κάνουν το ίδιο: δημοψήφισμα για την αποχώρησή τους από την Ένωση.

“Χρειάζονται μέτρα για να αποτρέψουμε άλλες χώρες μέλη να αποχωρήσουν όπως η Βρετανία” φέρεται να είπε η Μέρκελ σε κομματική συνάντηση τη Δευτέρα, σύμφωνα με δυο στελέχη του κόμματός της που ήταν παρόντα και μίλησαν στο Reuters. Στάθηκε επίσης στο θέμα της αβεβαιότητας στις αγορές που προκλήθηκε μετά το Brexit. Σύμφωνα με τη Μέρκελ, δεν είναι τώρα η ώρα να ασχοληθεί η Ε.Ε. με την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών αλλά αντίθετα είναι ανάγκη να επικεντρωθεί η Ε.Ε. στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, με κυριότερα την ασφάλεια των συνόρων, τη διεθνή ασφάλεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η Βρετανία δεν έχει στην πραγματικότητα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Και μέχρι τότε, δεν πρέπει να γίνει καμία ανεπίσημη συζήτηση. “Αν η κυβέρνηση της Βρετανίας χρειάζεται ένα λογικό διάστημα για να το κάνει (να θέσει επίσημα αίτημα αποχώρησης), το σεβόμαστε”, είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε, στέλνοντας και μήνυμα στις Βρυξέλλες: “Ένα πράγματα είναι ξεκάθαρο: πριν η Βρετανία στείλει το αίτημά της, δεν θα γίνει καμία προκαταρκτική συζήτηση για την αποχώρηση”.

Πηγή: rt.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε