Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ενός Brexit… μύρια έπονται – Ποιες χώρες φοβάται ο Σόιμπλε πως θα ακολουθήσουν σύντομα τον δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Οι Γερμανοί φοβούνται φαινόμενο-ντόμινο μετά το Brexit
– Χώρες με ξενοφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε άνοδο οι “ύποπτες”
– Εμπιστευτικό έγγραφο ομάδας συνεργατών του Σόιμπλε αποκαλύπτουν Die Welt και Handelsblatt
– Ως και 3 δις το χρόνο θα είναι η επιβάρυνση της Γερμανίας μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας

Το ενδεχόμενο ένα Brexit να προκαλέσει φαινόμενο-ντόμινο, χωρών που η μια μετά την άλλη θα ζητούν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την “Die Welt” που μετά την “Handelsblatt” επικαλείται και εκείνη εμπιστευτικό έγγραφο.

Πρόκειται για το έγγραφο, που θεωρείται ότι συνέταξε ειδική ομάδα συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με την προετοιμασία της Γερμανίας, μπροστά στο Brexit. Βασικές “ύποπτες” για τάσεις… φυγής, θεωρούνται η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. Πρόκειται για χώρες που ξενοφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είτε βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση, είτε ενισχύονται συνεχώς χαράσσοντας πορεία προς εκεί.

Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε