Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Drone παραλίγο να συγκρουστεί με αεροπλάνο της British Airways, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Λονδίνο

Drone παραλίγο να συγκρουστεί με αεροπλάνο της British Airways, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Λονδίνο

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή σε μία πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο, καθώς ένα drone πέρασε ξυστά από το αεροπλάνο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το drone πετούσε παράνομα στα 9.600 πόδια όταν οι 180 επιβάτες της πτήσης της British Airways από την Αθήνα κινδύνευσαν. 

Όλα έγιναν το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου περίπου στις 16:30 τη στιγμή που το αεροσκάφος τύπου Airbus A321 ετοιμαζόταν να μπει στην τελική ευθεία προσγείωσης για το αεροδρόμιο του Χίθροου.

Όπως σημειώνει αναφορά του UK Airprox Board, το drone βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από το φτερό του αεροπλάνου και 9 μέτρων από το τζάμι του πιλοτηρίου

Η Daily Mail σημειώνει πως στο λογισμικό των drones υπάρχει κόφτης για να μην μπορούν να ανέβουν πάνω από τα 400 πόδια όμως υπάρχει η εκτίμηση εκτιμάται ότι ο άγνωστος μέχρι στιγμής χρήστης του, είχε παρακάμψει τον περιορισμό αυτό με προσθήκη από το διαδίκτυο και επιπλέον μπαταρίες. 

Δεν αποκλείεται ότι ο χρήστης του drone ήθελε απλά να βγάλει φωτογραφίες από αεροπλάνα. 

Σύμφωνα με την αναφορά UK Airprox Board, το περιστατικό θεωρείται Category A. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει περιστατικά υψηλού κινδύνου για σύγκρουση.

Στο κείμενο της αναφοράς περιγράφεται ότι ο πιλότος «αντιλήφθηκε ένα αντικείμενο δεξιά της μύτης του αεροπλάνου. Ήταν μικρό αλλά είχε το σχήμα του drone. Το αντικείμενο αυτό ήταν πάνω από το δεξί φτερό του αεροπλάνου. Οι λεπτομέρειες μεταφέρθηκαν άμεσα στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Χίθροου με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώνουν τον πιλότο του αεροπλάνου πίσω από αυτό της British Airways».

Ο πιλότος, σύμφωνα με την αναφορά, εκτίμησε ως «υψηλό» τον κίνδυνο σύγκρουσης σημειώνοντας ότι το αντικείμενο ήταν «εξαιρετικά κοντά» στη δεξιά πλευρά του Airbus A321.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις