Κόσμος

EE για Τουρκία: Σε απόλυτο αδιέξοδο η διαδικασία ένταξής της

«Στάσιμες» είναι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω. Αυτό αναφέρεται στα πρόσφατα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη (14/12).

«Το Συμβούλιο καταγράφει μετά λύπης του ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ», σύμφωνα με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι πρακτικά «στάσιμες» και «δεν μπορούν να εξεταστούν νέα κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο», προστίθεται στο κείμενο. 

Οι 27 επικρίνουν ιδίως την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία κρίνουν πως έρχεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες τους. Για παράδειγμα αναφέρονται στη Λιβύη, όπου κυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να έλαβαν παρανόμως όπλα, πυρομαχικά και υποστήριξη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων καταγγέλλονται επίσης παραβιάσεις του πλαισίου των συμφωνιών με την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση από πλευράς Άγκυρας.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης «τις σοβαρές ανησυχίες (του) για την περαιτέρω και βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και «τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος».

https://twitter.com/EUCouncilPress/status/1470824813665177602?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1470824813665177602%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1191655%2Fi-diadikasia-edaxis-tis-tourkias-stin-ee-paramenei-se-apoluto-adiexodo%2F

Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που άρχισε το 2005, δεν πάει πουθενά εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της χώρας σε διάφορα ζητήματα, που δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες.

Ένας από τους λόγους που δεν έχουν λάβει τέλος είναι η σημασία που δίνεται στην Τουρκία ως προς τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη.

Η Τουρκία συνεχίζει να ωφελείται από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και θα εξασφαλιστεί η χορήγηση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν εν καιρώ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
5
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 8
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας