Κόσμος

EE: Ταχύτερες διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων θέλει η Γερμανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως η Γερμανία θέλει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες προκειμένου τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και εναρμόνισης, υπογράμμισε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από συνάντησή της με την ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, την Τάνια Φάιον.

«Δεν πρέπει να αφεθεί το παραμικρό περιθώριο στα Βαλκάνια που μπορεί να εκμεταλλευθούν η Ρωσία ή άλλοι παράγοντες», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κίνα επίσης επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

«Τα δυτικά Βαλκάνια γεωγραφικά βρίσκονται στο κέντρο της ΕΕ. Πρέπει επιτέλους να φέρουμε τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων και στο πολιτικό μας κέντρο», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ.

Η ΕΕ έπρεπε να έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον και επίσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας», επέμεινε η κυρία Μπέρμποκ.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Τον Μάρτιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο είναι χώρες δυνητικά υποψήφιες προς εισδοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ