Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

EMA για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο προκάλεσε τις θρομβώσεις

EMA για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο προκάλεσε τις θρομβώσεις

Η αναλογία ρίσκου – οφέλους είναι υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca δήλωσε η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Τα συμπεράσματα, πάντως, αναμένονται την Πέμπτη.

Χρόνο για να αξιολογηθούν τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca ζήτησε η επικεφαλής του EMA, που μετά τον παγκόσμιο συναγερμό παραχώρησε εκτάκτως συνέντευξη Τύπου. Σε πρώτη φάση, πάντως, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο προκαλεί τις θρομβώσεις. 

Η Κουκ τόνισε ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί (37) είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό. «Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική, είπε, πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα την Πέμπτη.

Δείτε την ενημέρωση 

 

Περιμένει απαντήσεις η Ιταλία

Απαντήσεις από τον ΕΜΑ την Πέμπτη περιμένει η Ιταλία, μια από τις χώρες που έχουν “παγώσει” προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Ευχόμαστε μέχρι την Πέμπτη ο Εma να μας δώσει επαρκείς απαντήσεις, ώστε να ξαναρχίσει η χορήγηση. Ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν όλα τα αναγκαία καθησυχαστικά στοιχεία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα μιλώντας στην Corriere della Sera.

«Όποιος έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου δεν πρέπει να ανησυχεί. Πρόκειται μόνον για μια προληπτική παύση. Τα εμβόλια είναι και παραμένουν το κύριο όπλο με το οποίο θα αφήσουμε πίσω μας αυτούς τους δύσκολους μήνες», πρόσθεσε ο Σπεράντσα.

Το χρονικό 

Συνολικά 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως και έχουν σημάνει συναγερμό. Ο ΠΟΥ συνεδριάζει, όπως και ο EMA την Πέμπτη προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες. 

Μέχρι στιγμής, 18 χώρες, οι: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία, Σουηδία, έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε, ομόφωνα, να συνεχιστούν

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες».

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

κορονοϊός εμβόλιο μάσκα Astrazeneca

«Τσουνάμι»

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους της χρήσης του εμβολίου» ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση.

Καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η Ταϊλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστέρησαν την έναρξη των εμβολιαστικών τους εκστρατειών κατά του κορονοϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, οι οποίες θα ξεκινούσαν την Παρασκευή και χθες Δευτέρα αντίστοιχα.

Η Ινδονησία αποφάσισε επίσης χθες να αναστείλει για προληπτικούς λόγους την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Βενεζουέλα, που χρησιμοποιεί από τον Φεβρουάριο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm κατά της covid-19, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναστολή χρήσης μιας πατρίδας

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε».

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο) επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.

Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις