Τρίτη, 7 Μαΐ
19oC Αθήνα

Economist και Politico βλέπουν Μητσοτάκη και Σάντσεθ στην ηγεσία της ΕΕ

Economist και Politico βλέπουν Μητσοτάκη και Σάντσεθ στην ηγεσία της ΕΕ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Παρασκήνια Βρυξελλών για την Προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Economist και το Politico να βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία της ΕΕ σε διαφορετικά πόστα. 

Ο Economist βλέπει τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Politico τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ειδικότερα, το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ένας από τους υποψήφιους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και ο ίδιος το έχει διαψεύσει, αναφέρεται στον Economist.

Όπως γράφει το περιοδικό στο σημερινό του τεύχος: «Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν ο υποψήφιος που προτείνουν οι ηγέτες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος;

Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δημοσιοποιήσει σύντομα μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι πιθανό να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για μια ισχυρή φυσιογνωμία.

Όμως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Άλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιμετώπιζαν ανάλογα ερωτήματα με εκείνα που αντιμετωπίζει η απερχόμενη πρόεδρος. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

«Για μένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της Πέμπτης (25.04.2024) ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για κάποια ευρωπαϊκή θέση.

Politico: Θα μπορούσε ο «Mr. Όμορφος» να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει λόγο το Politico.

Θα μπορούσε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ισπανός πρωθυπουργός με το παρατσούκλι «Mr. Όμορφος», να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; 

Αυτό αναρωτιούνται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σάντσεθ την Τετάρτη (25.04.2024) ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η είδηση πυροδότησε εικασίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας – καθώς και για τις πιθανότητες του Σάντσεθ να διεκδικήσει ένα υψηλό πόστο στις Βρυξέλλες.

Για τον Ισπανό πρωθυπουργό, όπως γράφει το Politico, η μετακόμιση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επιδέξια έξοδος από τη διασπασμένη και τοξική πολιτική σκηνή της Ισπανίας: «Θα μπορούσε όμως “Ο Κύριος Όμορφος” της Ισπανίας να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;».

Σε τετρασέλιδη επιστολή του ο Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του από εφημερίδες και δεξιούς ψηφοφόρους. Ο ακραίος χαρακτήρας των επιθέσεων, είπε, τον οδήγησε να σκεφτεί αν άξιζε τον κόπο να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας.

«Χρειάζομαι χρόνο να σκεφτώ αν θα παραμείνω στην πρωθυπουργία. Θα πρέπει επειγόντως να απαντήσω σε μια ερώτηση που κάνω συνεχώς στον εαυτό μου: Αξίζει τον κόπο να παραμείνω στην ηγεσία παρά τη λασπολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς;»

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα διεκδικήσουν υψηλόβαθμες θέσεις στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι Σοσιαλιστές, που πιθανό να παραμείνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, προσβλέπουν στην κορυφαία θέση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Βέλγος φιλελεύθερος Σαρλ Μισέλ.

Ο Σάντσεθ, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα, μπορεί να μην είναι δημοφιλής στην Ισπανία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Βρυξέλλες και χαίρει εκτίμησης πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι καλός για μια κορυφαία θέση.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σάντσεθ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της ΕΕ όσον αφορά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Σάντσεθ για την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Μένει να δούμε αν και πώς θα αποχωρήσει από το αξίωμα και ποιος θα αναλάβει να τον διαδεχτεί.

Εάν ο Σάντσεθ αποχωρούσε από την ηγεσία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, εν μέσω πολιτικού χάους, αυτό θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα του στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ΕΕ που θα αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει τη θέση αυτή θα ήθελαν, πιθανότατα, κάποιον που διανύει το τέλος της πολιτικής του καριέρας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018 και κέρδισε μια τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία της Ισπανίας πέρυσι, έκανε τις Βρυξέλλες να απορούν όταν η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανέλαβε την εκ περιτροπής τη προεδρία της Ε.Ε κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του στη διαμόρφωση της ατζέντας στις Βρυξέλλες για να προωθήσει τους δικούς του εγχώριους στόχους.

Μάλιστα ορισμένοι διπλωμάτες ενοχλήθηκαν πάντως με την προσπάθειά του να αναγνωριστούν τα βασκικά και τα καταλανικά ως επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις