Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Edmond Rostand: Η Google τιμά με Doodle τον «πατέρα» του Cyrano de Bergerac

Edmond Rostand: Η Google τιμά με Doodle τον «πατέρα» του Cyrano de Bergerac

Αφιερωμένο στον Edmond Rostand, τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, είναι το σημερινό (30.05.2022) doodle της Google.

Ο Edmond Rostand σαν σήμερα, στις 30 Μαΐου του 1901 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και αυτή την επέτειο τιμά η Google με το doogle της. Ήταν ο νεαρότερος ποιητής που έγινε μέλος της Ακαδημίας, σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1968 στη Μασσαλία, από εύπορη οικογένεια.

Ο πατέρας του Edmond Rostand ήταν ποιητής και οικονομολόγος και μέλος ακαδημαϊκών ινστιτούτων, όπως η Académie de Marseille και το Institute de France.

Ο Edmond Rostand σπούδασε στο κολέγιο Stanislas στο Παρίσι, λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Όταν ήταν 20 ετών, έγραψε το πρώτο του έργο, τη μονόπρακτη κωμωδία Le Gant Rouge (Το κόκκινο γάντι). Το έργο παίχτηκε στο Cluny Theatre το 1888.

Σπούδασε και νομικά αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα. Από το 1890 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν το 1890 η «Les Musardises» (Οι ματαιοσχολίες). Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots» (Οι δύο Πιερρότοι), αλλά η επιτυχία ήρθε, το 1894 με τους «Ρομαντικούς» (Les Romanesques).

Ο Edmond Rostand έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο τα έργα «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895 και «La Samaritaine» (Η Σαμαρίτιδα) το 1897. Εκείνη τη χρονιά εκείνη ανέβηκε και ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ», το πιο γνωστό από τα έργα του, που του χάρισε κι έναν θρίαμβο στα θεατρικά χρονικά της Γαλλίας.

Το «Aiglon» (Αετιδέας), έργο επίσης γραμμένο για τη Σάρα Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Χάρη σ’ αυτά τα δυο έργα, το 1901, η Γαλλική Ακαδημία τον έκανε μέλος της, σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Η υγεία του Edmond Rostand ωστόσο ήταν εύθραυστη λόγω μιας πνευμονίας. Αποσύρθηκε στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία. Την ίδια τύχη είχε και η «Τελευταία νύχτα του Δον Ζουάν» που παρουσιάστηκε μετά το θάνατό του.

Ο Edmond Rostand πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις