Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Endurance: Σχεδόν άθικτο βρήκαν το ιστορικό ναυάγιο στην Ανταρκτική – Καπετάνιος ήταν ο θρυλικός Shackleton

Endurance: Σχεδόν άθικτο βρήκαν το ιστορικό ναυάγιο στην Ανταρκτική – Καπετάνιος ήταν ο θρυλικός Shackleton

Πάνω από 100 χρόνια έχουν περάσει από την βύθιση του πλοίου «Endurance» (Καρτερία) στην Ανταρκτική. Το εξερευνητικό σκάφος είχε παγιδευθεί στον πάγο επί μήνες προτού βυθιστεί το 1915, αναγκάζοντας τον καπετάνιο και το πλήρωμα να το εγκαταλείψουν. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο όμως το ιστορικό ναυάγιο «Endurance» (Καρτερία) εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας Βέντελ στην Ανταρκτική, από μια ομάδα  θαλάσσιων αρχαιολόγων και τεχνικών που έκανε έρευνες στην περιοχή. Το χαμένο σκάφος εντοπίστηκε του εξερευνητή σερ Ernest Shackleton σχεδόν άθικτο, με τους θαλάσσιους αρχαιολόγους να βιντεοσκοπούν το μοναδικό εύρημά τους. 

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι για τον εντοπισμό του Endurance και την λήψη οπτικού υλικού», δήλωσε ο Μανσούν Μπάουντ, επικεφαλής της αποστολής. «Είναι μακράν το ομορφότερο ξύλινο κύτος που έχω ποτέ δει. Στέκεται όρθιο, πολύ υπερήφανο στον βυθό της θάλασσας, ανέπαφο, σε καταπληκτική κατάσταση», πρόσθεσε. «Μπορούμε ακόμη και να διαβάσουμε το όνομα Endurance χαραγμένο κυκλικά στην πρύμνη».

 

Η εξερευνητική αποστολή, αποτελούμενη από εκατό περίπου μέλη, αναχώρησε από το Κέιπ Τάουν στις 5 Φεβρουαρίου επιβαίνοντας σε νοτιοαφρικανικό παγοθραυστικό, ελπίζοντας ότι θα εντοπίσει το πλοίο του σερ Ernest Shackleton πριν από το τέλος του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο.

Το ιστορικό πλοίο «Endurance» ανακαλύφθηκε σε βάθος 3.000 μέτρων και σε απόσταση έξι περίπου χιλιομέτρων από τον τόπο του ναυαγίου. Η αποστολή Endurance22 αναζήτησης του πλοίου του σερ Ernest Shackleton χρησιμοποίησε τεχνολογίες αιχμής και ειδικότερα δύο υποβρύχια drones για την εξερεύνηση της θαλάσσιας ζώνης που περιγράφεται από τον ίδιο τον Shackleton ως «η χειρότερη περιοχή της χειρότερης θάλασσας στον κόσμο».

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι τα απομεινάρια του εξερευνητικού πλοίου «Endurance» (Καρτερία) βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Δείτε βίντεο:

Η ιστορία του «Endurance»

Το  πλοίο «Endurance» απέπλευσε από την βρετανική νήσο της Νότιας Γεωργίας, στον νότιο Ατλαντικό, στο τέλος του 1914 μεταφέροντας την εξερευνητική αποστολή Imperial Trans-Antarctic υπό τον σερ Ernest Shackleton, στην πρώτη απόπειρα διάσχισης της ηπείρου της Ανταρκτικής, από την Θάλασσα Γουέντελ στην Θάλασσα Ρος, μέσω του νότιου πόλου.

Ομως, τον Ιανουάριο 1915, το πλοίο παγιδεύτηκε στους πάγους της Θάλασσας Γουέντελ, κοντά στον παγετώνα Λάρσεν, όπου παρέμεινε εγκλωβισμένο επί μήνες, συνεθλίβη σιγά σιγά και βυθίστηκε τον Νοέμβριο 1915 σε βάθος 3.000 μέτρων.

Η αποστολή έγινε θρύλος εξαιτίας των συνθηκών επιβίωσης του πληρώματος που κατασκήνωσε επί μήνες στον όγκο του πάγου πριν αυτός σπάσει, στην συνέχεια μεταφέρθηκε με σωστικές λέμβους στο αφιλόξενο παγωμένο νησί του Ελέφαντα. Αλλά και εξαιτίας του τολμηρού περίπλου του ίδιου του Ernest Shackleton, ο οποίος έφυγε με λέμβο του Endurance και μικρό αριθμό μελών του πληρώματος για να αναζητήσει βοήθεια στην νήσο της Νότιας Γεωργίας και κατορθώνοντας έτσι να διασώσει ολόκληρο το πλήρωμά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, New York Times, National Geographic και Guardian

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις