Κόσμος

Eurovision 2025: 24χρονη που επέζησε από το αιματοκύλισμα της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ – Είχε κρυφτεί κάτω από πτώματα

«Θα πω την ιστορία της χώρας μου, όσα πέρασα εγώ, όσα πέρασαν οι άλλοι»

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2023 όταν σημειώνεται το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova. Μία νεαρή καταφέρνει να επιζήσει. Σήμερα είναι 24 ετών και η εκπρόσωπος του Ισραήλ στην Eurovision 2025.   

Η 24χρονη Γιουβάλ Ραφαήλ, η οποία κατάφερε να επιζήσει από το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, παριστάνοντας για τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νεκρή, κατέκτησε την πρώτη θέση στο δημοφιλές ισραηλινό talent show The Next Star. Στο ίδιο σόου είχε διακριθεί στο παρελθόν η Netta, νικήτρια της Eurovision 2018.

«Η μουσική είναι ένα από τα πιο δυνατά συστατικά στη διαδικασία θεραπείας μου», είπε στον τελικό. Η Ραφαήλ ανέφερε ότι θέλει να εμφανιστεί στην Ευρώπη και «να τους πει την ιστορία της χώρας, όσα πέρασα εγώ, όσα πέρασαν οι άλλοι».

«Θέλω να πω την ιστορία -αλλά όχι από ένα μέρος που αναζητώ συμπάθεια. Θέλω να είναι από ένα σημείο που θα σταθώ δυνατή, και μπροστά στις αποδοκιμασίες, που είμαι 100% σίγουρη ότι θα προέλθουν από το πλήθος. Η μουσική μπορεί να μεταφέρει ένα μήνυμα με θαυμάσιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή στον διαγωνισμό τώρα είναι ένα δώρο της μοίρας».

Η νεαρή κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ είχε σωθεί από τον πατέρα μίας κοπέλας, ο οποίος είχε πάει να την ψάξει. Για τουλάχιστον οκτώ ώρες κρυβόταν κάτω από πτώματα στην άκρη ενός δρόμου, παριστάνοντας τη νεκρή.

«Κάθε φορά που κοιτούσαμε γύρω μας, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί υπήρχαν όλο και λιγότεροι άνθρωποι στο στέγαστρο. Νομίζαμε ότι οι τρομοκράτες είχαν πάρει τα πτώματα. Δεν καταλάβαμε ότι τα πτώματα είχαν διαλυθεί εξαιτίας των χειροβομβίδων», είχε πει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2024.

Η Γιουβάλ, που μιλάει άπταιστα εβραϊκά, αγγλικά και γαλλικά, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη Eurovision ως μέσο για να πει την ιστορία της. «Η μουσική μπορεί να μεταφέρει ένα μήνυμα με θαυμάσιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή στον διαγωνισμό τώρα είναι ένα δώρο της μοίρας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian