Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

FSB: Επίλεκτη δύναμη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού επιχειρεί στην Ουκρανία

FSB: Επίλεκτη δύναμη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού επιχειρεί στην Ουκρανία

Η προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει ότι στην Ουκρανία επιχειρούν και δυνάμεις τρίτων δυτικών χωρών είναι αδιάκοπη. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία. Την αναφορά του αυτή φαίνεται πως ανέλαβε να «ενισχύσει», αλλά όχι και να τεκμηριώσει, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, η διαβόητη FSB.

Συγκεκριμένα η FSB ανέφερε σήμερα (πέμπτη, 11/4/2024) ότι η βρετανική μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας (SBS – Special Boat Service) έχει επιχειρήσει στην Ουκρανία και συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η FSB, που είναι ο κύριος «διάδοχος» της σοβιετικής KGB, δήλωσε ότι απέτρεψε ένα σχέδιο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων να αποβιβάσουν Ουκρανός στρατιώτες σαμποτέρ στο Τεντρόφ Σπλιτ, μια ακτή στη Μαύρη Θάλασσα. Ανέφερε ότι είχε συλλάβει έναν ανώτερο στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού ναυτικού και έδωσε το όνομα και την ημερομηνία γέννησής του.

Η FSB ανέφερε ότι μονάδα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων «ήταν υπό την εποπτεία μιας ομάδας της SBS, που δείχνει την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στην σύγκρουση».

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Η SBS είναι ένα τμήμα των ειδικών δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού, που δημιουργήθηκε στις πρώτες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η SBS έχει συμμετάσχει σε ορισμένες από τις πιο μεγάλες συγκρούσεις των τελευταίων 70 ετών, όπως ο πόλεμος της Κορέας, στη Βόρειο Ιρλανδία, ο πόλεμος των Φώκλαντς, της Σιέρα Λεόνε, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις