Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

FSB για σύλληψη δημοσιογράφου της WSJ: «Συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία» – Το σχόλιο της Ζαχάροβα

FSB για σύλληψη δημοσιογράφου της WSJ: «Συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία» – Το σχόλιο της Ζαχάροβα
Φωτογραφία Reuters

Την προφυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ιβάν Γκερσκόβιτς για κατασκοπεία, σχολίασε σε σημερινή της ανάρτηση (30.3.2023) η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι «αυτό που έκανε, δεν είχε καμία σχέση» με τη δουλειά του.

«Αυτό που έκανε ο δημοσιογράφος της αμερικανικής έκδοσης της Wall Street Journal στην Αικατερινούπολη δεν είχε καμία σχέση με το επάγγελμά του», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα για τον Ιβάν Γκερσκόβιτς που προφυλακίστηκε στην Αικατερινούπολη για κατασκοπεία.

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδιότητα του ξένου ανταποκριτή, η βίζα και η διαπίστευση δημοσιογράφου, χρησιμοποιούνται από αλλοδαπούς στη χώρα μας για τη συγκάλυψη δραστηριοτήτων που δεν είναι δημοσιογραφικές. Δεν είναι το πρώτο γνωστό άτομο από τη Δύση, που πιάστηκε επ΄αυτοφώρω», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία»

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS τη σύλληψη του 32χρονου Αμερικανού υπηκόου από την FSB ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Ο δημοσιογράφος ήταν διαπιστευμένος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς εργάζεται ως ανταποκριτής και, σύμφωνα με την FSB, «διαπιστώθηκε ότι ο Γκέρσκοβιτς, ως πράκτορας της αμερικανικής πλευράς, συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία για τις δραστηριότητες εταιρειών του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Πρόκειται για τον πρώτο δημοσιογράφο των ΗΠΑ που συλλαμβάνεται με αυτές τις κατηγορίες, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το γεγονός χαρακτηρίζεται ήδη ως οξύ διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και politika.rs

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις