Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

FT: Νέα προβλήματα με το εμβόλιο της Astrazeneca

AstraZeneca

Η είδηση κάνει εδώ και λίγες ώρες τον γύρο του κόσμου και η AstraZeneca και το εμβόλιο της μπαίνουν πάλι στο μάτι του κυκλώνα. 

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές υγείας η AstraZeneca ενδεχομένως να χρησιμοποίησαν παρωχημένα στοιχεία για τις κλινικές της δοκιμές στις ΗΠΑ.

Αυτό, σημαίνει ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση οι προηγούμενες θετικές ανακοινώσεις από την εταιρεία, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η ειδική υπηρεσία που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές ενημέρωσε το το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID)  αλλά και την ίδια την εταιρεία ότι «ανησυχεί για τις πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα», όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές.

Μάλιστα αναφέρει ότι «πιθανότατα περιέλαβε ξεπερασμένες πληροφορίες από τις δοκιμές οι οποίες μπορεί να παρείχαν μια ατελή εικόνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

“Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε η NIAID, ενώ επισήμανε ότι ενημέρωσε την AstraZeneca για τις ανησυχίες της.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της  AstraZeneca.

Στις έρευνες συμμετείχαν πάνω από 32.000 εθελοντές κυρίως στις ΗΠΑ στην Χιλή και στο Περού. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 79% στην αντιμετώπιση των ασθενών με συμπτώματα Covid-19 και 100% στην πρόληψη βαριάς νόησησης από κορονοϊό. 

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπήρχαν θέματα παρενεργειών όπως π.χ. οι θρομβώσεις οι οποίες αναστάτωσαν τον μισό πλανήτη.

πηγή: Financial Times

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις