Τρίτη, 27 Φεβ.
13oC Αθήνα

Facebook: Η κατάθεση της Χάουγκεν που «καίει» τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ – Τι απαντά ο δισεκατομμυριούχος

Facebook: Η κατάθεση της Χάουγκεν που «καίει» τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ – Τι απαντά ο δισεκατομμυριούχος

Μεγάλο πλήγμα για την εικόνα του Facebook επιφέρει τα όσα ανέφερε η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν, οι αποκαλύψεις της οποίας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου αμαύρωσαν και πάλι την εικόνα του τεχνολογικού κολοσσού αναγκάζοντας τους Αμερικανούς γερουσιαστές να δεσμευθούν ότι θα επιβάλουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

“Ηθική χρεοκοπία”, “σπιράλ”: η 37χρονη μηχανικός πληροφορικής που αποχώρησε τον Μάιο από το Facebook περιέγραψε με ηρεμία και ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, η οποία, όπως κατήγγειλε εκείνη, έχει αποκηρύξει τις ηθικές αξίες στο όνομα του κέρδους.

“Έχετε στα χέρια σας έναν καταλύτη για την αλλαγή που όμοιό του δεν έχω δει ποτέ και εργάζομαι πάνω σε αυτά τα θέματα εδώ και 10 ή 15 χρόνια”, σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Κογκρέσου.

Πριν τρεις ημέρες αυτή η 37χρονη μηχανικός ήταν άγνωστη. Σήμερα η εικόνα του προσώπου της έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και εδώ και λίγες ημέρες ενσαρκώνει την μάχη ενάντια στην ισχύ των τεχνολογικών εταιρειών.

«Ξέρω ότι έχει το κίνητρο να με καταστρέψει, αλλά το αποδέχομαι»

“Γνωρίζω ότι το Facebook έχει τους πόρους και πιθανόν το κίνητρο για να καταστρέψει την ύπαρξή μου, αλλά το αποδέχομαι διότι γνωρίζω ότι ακολουθώ τις αξίες μου και αυτά που πιστεύω”, δήλωσε η Χάουγκεν σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο την Κυριακή.

“Είστε μια ηρωίδα του 21ου αιώνα που προειδοποίησε τη χώρα μας για τους κινδύνους που διατρέχει η νεολαία μας και η δημοκρατία μας”, απάντησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Εντ Μάρκι. “Το Έθνος μας σας ευγνωμονεί”.

click4more: Κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα: Πώς γίνεται η εξόρυξη – Εξοπλισμός, αμοιβές και φορολόγηση

“Έχουμε χρόνο για να δράσουμε, αλλά πρέπει να το πράξουμε τώρα”, υπογράμμισε η Χάουγκεν.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της και στις απαντήσεις της στις ερωτήσεις των γερουσιαστών παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του Facebook “χρηματοδοτούν τα κέρδη τους με κόστος την ασφάλειά μας”.

«Προσπαθεί να εθίσει τους εφήβους στο instagram»

Μεταξύ άλλων η Χάουγκεν αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να ωθεί τους εφήβους να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το Instagram, σε σημείο πολλές φορές εθιστικό.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της η Χάουγκεν σχολίασε για τον συνιδρυτή και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ: “Δεν υπάρχει καμία άλλη τόσο ισχυρή εταιρεία που να ελέγχεται με τόσο μονομερή τρόπο. Οπότε τελικά την ευθύνη την έχει ο Μαρκ. Και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι αυτός που κατασκευάζει τους αλγόριθμους”.

Ζούκερμπεργκ: Δεν είναι αλήθεια

Λίγο αργότερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπερασπίστηκε τον εαυτό του σε μια μακρά ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. “Στην καρδιά των κατηγοριών βρισκόταν η ιδέα ότι δίνουμε προτεραιότητα στο κέρδος εις βάρος της ασφάλειας και της ευημερίας. Αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια”, τόνισε, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να απαντήσει στις καταγγελίες της Χάουγκεν.

“Η εποχή που είχατε εισβάλει στην προσωπική μας ζωή, που προωθούσατε τοξικό περιεχόμενο και εκμεταλλευόσασταν παιδιά και εφήβους έχει παρέλθει. Το Κογκρέσο θα δράσει”, υπογράμμισε ο Εντ Μάρκι.Facebook

Η Φράνσις Χάουγκεν είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως το Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την αντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά μια εκδοχή του Instagram για τα παιδιά κάτω των 13 ετών, ένα σχέδιο το οποίο επισήμως ανεστάλη στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Χάουγκεν εξήγησε ότι πιστεύει πως το Facebook θα το προχωρήσει. “Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η επόμενη γενιά θα είναι τόσο εθισμένη στο Instagram όσο και η σημερινή”.

«Δεν εργάστηκε γι αυτό, δεν έχει γνώση»

Εκπρόσωπος του Facebook αντέδρασε στο Twitter υπογραμμίζοντας ότι η Χάουγκεν “δεν εργάστηκε στο θέμα της προστασίας των παιδιών (στο Facebook) ή στο Instagram και δεν έχει άμεση γνώση των θεμάτων αυτών”.

Για τη Χάουγκεν το βασικό είναι να υιοθετηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γίγαντες του διαδικτύου, ώστε να αναγκαστούν να είναι περισσότερο διαφανείς.

“Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία προστασίας δεδομένων και να αναγκάσουμε (τους τεχνολογικούς κολοσσούς) να λογοδοτήσουν”, έγραψε χθες στο Twitter η γερουσιαστής Κίρστεν Γκίλιμπραντ.

“Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που παρουσίασε τα θέματα για τα οποία κατέθεσε”, σχολίασε η Λίνα Πιτς εκπρόσωπος της Facebook. “Όμως συμφωνούμε σε ένα πράγμα: έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το διαδίκτυο. Και αντί να περιμένουμε από την βιομηχανία να κάνει αλλαγές έχει έρθει η ώρα να δράσει το Κογκρέσο”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις