Κόσμος

Fake news εμβόλιο Pfizer: Εταιρείες διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις κατά του εμβολιασμού

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα σχετικά με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης φιλοξενούν οι New York Times. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ αρκετοί Γάλλοι και Γερμανοί, κυρίως influencers με ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, κλήθηκαν να προωθήσουν μηνύματα εκ μέρους κάποιο πελάτη. Όμως δεν επρόκειτο για προώθηση κάποιου προϊόντος αλλά για τη διάδοση fake news για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer.

Η πρόταση της εταιρείας ήρθε σε προσεγμένο τρισέλιδο κείμενο που εξηγούσε λεπτομερώς τι πρέπει να γράφουν και σε ποιες πλατφόρμες – πράγμα όχι ασυνήθιστο. Ωστόσο, το παράδοξο ήταν ότι ζητούσε κυριολεκτικά από τους χρήστες να διασπείρουν fake news για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer. 

Ωστόσο, η εταιρεία Fazze, που βρισκόταν πίσω από τη προσέγγιση των influerncers, ανέφερε διεύθυνση στο Λονδίνο όπου δεν υπάρχουν στοιχεία παρουσίας της. Κάποιοι έσπευσαν να αναρτήσουν στο διαδίκτυο ντοκουμέντα από την πρόταση της Fazze και έτσι η εταιρεία εξαφάνισε άμεσα όλους του λογαριασμούς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι επέλεξαν έναν άλλο δρόμο, εκπληρώνοντας το αίτημα της Fazze αλλά ανεβάζοντας σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας μυστικής βιομηχανίας: Είναι η βιομηχανία παραπληροφόρησης προς ενοικίαση. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες που συνδυάζουν το παραδοσιακό μάρκετινγκ και τον σκιώδη κόσμο των γεωπολιτικών επιχειρήσεων επιρροής.

Η βιομηχανία αυτή εμπλέκεται σε εκλογές, μεταδίδει θεωρίες συνωμοσίας, fake news και άλλα. Παράλληλα, το βασικότερο όλων είναι ότι ο εντολέας τους μπορεί να αρνηθεί τα πάντα!

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου, Γκρέιαμ Μπρούκι, ανέφερε: «Η παραπληροφόρηση προς ενοικίαση, με εταιρείες που προσλαμβάνονται από κυβερνήσεις ή κοντινούς σε αυτές πράκτορες, είναι διογκούμενη και σοβαρότατη».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αντίστοιχες εκστρατείες έχουν προσφάτως εντοπιστεί να προωθούν το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, τους στόχους της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, μια σειρά αντιαμερικανικών αναρτήσεων στο Ιράκ, που φαινόταν να προέρχεται από χρήστες, τελικά προερχόταν από εταιρεία δημοσίων σχέσεων η οποία έχει επίσης κατηγορηθεί για την κατασκευή ψευδών αντιδράσεων κατά της ισραηλινής κυβέρνησης εντός του Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εντοπίσει ποιοι κρύβονται πίσω από τη Fazze. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, με την οποία φαίνεται βάσει προφίλ υπαλλήλων στο LinkedIn να συνδέεται η Fazze. Όπως αποκάλυψαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι από τους ιστοτόπους της Fazze έχουν καταχωριστεί ότι ανήκουν στην Adnow. Ορισμένα κομμάτια της προπαγάνδας της Fazze μοιάζουν με το προωθητικό υλικό για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Πηγή: NYT

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανός βετεράνος πιλότος αποκαλύπτει πως επιβιώνεις αν πέσει το αεροσκάφος σου: «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Έχοντας εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο ταξίαρχος ε.α. είχε εκπαιδευτεί για το πώς να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση
Μαχητικό F-15
Τραμπ: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω εάν πάθει κακό ο αγνοούμενος πιλότος του F-15 που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν – Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος
Η Τεχεράνη χλευάζει τις αμερικανικές έρευνες για τον πιλότο και εκτοξεύει αντιαεροπορικά πυρά κατά των ελικοπτέρων Black Hawk που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης
Ντόναλντ Τραμπ
66
Το Ιράν απέρριψε 48ωρη εκεχειρία από τις «πληγωμένες» σε γόητρο και στρατιωτικό επίπεδο ΗΠΑ
Η Τεχεράνη δήλωσε στους μεσολαβητές ότι δεν προτίθεται να συναντηθούν αξιωματούχοι του με Αμερικανούς στο Ισλαμαμπάντ εντός των επόμενων ημερών και θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Λίβανος
8
Νεαρός έπεσε θύμα revenge porn από την πρώην σύντροφό του στην Βρετανία - Έστειλε γυμνές φωτογραφίες του στην μητέρα του
Στην 24χρονη επιβλήθηκε κοινοτική ποινή 12 μηνών με 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, να καταβάλει στον πρώην της αποζημίωση ύψους 600 λιρών, ενώ εκδόθηκε και περιοριστική εντολή που της απαγορεύει να επικοινωνήσει μαζί του
Βρετανική αστυνομία