Κόσμος

Forbes: Η Ελλάδα παραμένει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο ακόμα και αν η Τουρκία αγοράσει F-16

Η Ελλάδα θα παραμείνει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο και θα διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή της, ακόμα και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16, εκτιμά το Forbes, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Κάνοντας μια αποτίμηση όσων προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Forbes αναλύει το αίτημα της Τουρκίας για απόκτηση F-16 αλλά και αυτό της Ελλάδας για την αγορά των αεροσκαφών F-35.

Εάν εγκριθούν και οι δύο συμφωνίες, τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία», αναφέρει στο άρθρο του Forbes.

Ακόμη, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα άρχισε να παραλαμβάνει τα 24 Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο. Για αυτό και η Τουρκία, σημειώνει το άρθρο, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη.

Στο άρθρο του Forbes τονίζεται, επίσης, η ενδεχόμενη αγορά Eurofighter Typhoon της Τουρκίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030», αναφέρεται στο άρθρο.

«Ακόμα κι αν η Τουρκία πάρει 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και, τουλάχιστον, 24 Rafales. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Forbes

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο εγκρίνει νέα επιχείρηση επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ
Το Καράκας δίνει εκ νέου το πράσινο φως για πτήσεις επαναπατρισμού, λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε μονομερώς το πρόγραμμα κλείνοντας τον εναέριο χώρο της χώρας
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο
Η Ουκρανία διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά ρωσικού τάνκερ ανοιχτά της Τουρκίας
Ρωσικό τάνκερ ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από drone κοντά στις τουρκικές ακτές, όμως το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ευθύνη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ρωσικής σκηνοθεσίας
Το πετρελαιοφόρο MIDVOLGA-2 με ρωσική σημαία διέρχεται από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «ΗΠΑ και Ουκρανία κατέληξαν σε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων»
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοινώνει ότι ο αμερικανικός οδικός χάρτης περιορίστηκε και οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και της Φλόριντα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Beef Καρόλου και Άντριου για τη μετακόμιση: Για γερά νεύρα οι νέες παράλογες απαιτήσεις του πρώην πρίγκιπα για το νέο του σπίτι
Νέα διαμάχη για τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης του Άντριου Μαουντμπάτεν Γουίνδσορ - Πιέζει και καθυστερεί τη μετακόμιση στο κτήμα Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ
Πρίγκιπας Άντριου και Βασιλιάς Κάρολος
Νετανιάχου μετά την προειδοποίηση Τραμπ για τη Συρία: «Είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία»
Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να σκότωσαν 13 άτομα σε επιχείρηση στη νότια Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι στόχευσαν μια ισλαμιστική ομάδα
Μπέντζαμιν Νετανιάχου