Κόσμος

G20: Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν συμμετάσχει – Αναποφάσιστος ο Σολτς, θετική η ντερ Λάιεν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον Νοέμβριο αναμένεται να διεξαχθεί στην Ινδονησία η σύνοδος κορυφής της G20, με πολλούς να αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να συμμετάσχει στη σύνοδο παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ρωσικές κυρώσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των Δυτικών στη G20 στην Ινδονησία, παρά την πιθανή παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύω πως είναι καλύτερα να του πούμε καταπρόσωπο (στον Βλαντίμιρ Πούτιν), αν έρθει, τι πιστεύουμε και να πάρει θέση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας την Κυριακή, το βράδυ στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Η φον ντερ Λάιεν ερωτήθηκε σχετικά με την ιδέα ενός μποϊκοτάζ της G20 εκ μέρους των δυτικών χωρών και μίλησε στο περιθώριο της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

«Η G20 είναι υπερβολικά σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις αναδυόμενες χώρες, για να αφήσουμε τον Πούτιν να την καταστρέψει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν θα είναι δουλειές όπως συνήθως, δηλαδή ομαλότητα» στη σχέση με τον Πούτιν, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ινδονησία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, πρόκειται να οργανώσει αυτή τη σύνοδο κορυφής το Νοέμβριο στο Μπαλί.

Η χώρα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς, με πρώτες τις ΗΠΑ, για να αποκλείσει τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Όμως η Τζακάρτα αντιστάθηκε, υποστηρίζοντας πως η θέση της ως οικοδεσπότη την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τον Τζόκο Ουιντόντο, ο ο οποίος προσκάλεσε επίσης τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν οι δυτικοί αρχηγοί κρατών μεταβούν στο Μπαλί, θα είναι η πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους με τον ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Οφείλουμε να συζητήσουμε μαζί (με τα κράτη μέλη της ΕΕ)» για το θέμα, δήλωσε πάντως η φον ντερ Λάιεν.

Όλαφ Σολτς: Θα αποφασίσω εν καιρώ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε πως θα αποφασίσει πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου, αν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας τον Είκοσι (G20) αν συμμετάσχει ο Πούτιν.

Ο Σολτς, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, την οποία φιλοξενεί στις βαυαρικές Άλπεις, δήλωσε πως είναι σημαντικό να μην «τορπιλιστεί» η σύνοδος κορυφής της G20.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
65
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 62
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
7
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο