Κόσμος

Google: Επενδύει ένα εκατ. δολάρια σε συμπράξεις με δημοσιογραφικούς οργανισμούς

Μια τεράστια επένδυση θα κάνει η Google όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Σουντάρ Πιτσάι με καταχώριση στο μπλογκ του.

Εκανε γνωστό πως η γιγάντια αμερικανική εταιρεία θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε συμπράξεις με εκδότες Τύπου σε όλον τον κόσμο.

«Αυτή η οικονομική δέσμευση –η μεγαλύτερη που έχουμε αναλάβει μέχρι σήμερα– θα πληρώνει τους εκδότες για να δημιουργούν και να επιλέγουν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο για μια διαφορετικού είδους ονλάιν ειδησεογραφική εμπειρία», γράφει ο Πιτσάι. Διευκρινίζει πως το νέο προϊόν, που θα προτείνει η Google, θα είναι αρχικά διαθέσιμο στο Google News σε Android και μετά στο Google News σε iOS (το λειτουργικό σύστημα των κινητών συσκευών της Apple).

Σύμφωνα με τον Πιτσάι, η Google έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες γι’ αυτά τα νέα περιεχόμενα –τα οποία θα συγκεντρώνονται σε μια «Google News showcase»– με σχεδόν 200 έντυπα στη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Μεταξύ των εντύπων αυτών η Google αναφέρει ιδιαίτερα τα Der Spiegel, Stern, Die Zeit, Folha de S. Paulo, καθώς και πιο τοπικά έντυπα όπως τα «El Litoral, GZH, WAZ και SooToday».

Εκδότες μέσων ενημέρωσης ζητούν εδώ και καιρό από τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ να τους αποζημιώνει για τη χρήση εκ μέρους της των περιεχομένων τους, με πρώτους τους ευρωπαϊκούς ομίλους μέσων ενημέρωσης.

Η Google διαπραγματεύεται επίσης συμφωνίες σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, ανέφερε ο Σουντάρ Πιτσάι.

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε πέρυσι καθαρά κέρδη 34,3 δισεκ. δολαρίων σε έσοδα σχεδόν 162 δισεκ. δολαρίων.

Ο γερμανικός όμιλος Spiegel Group καλωσόρισε την ανακοίνωση.

«Με τη News Showcase και τη νέα ενσωμάτωση εκδοτικού περιεχομένου για παράδειγμα από το Spiegel, η Google δείχνει πως παίρνει στα σοβαρά την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στη Γερμανία. Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε σ’ αυτήν εξαρχής», δήλωσε ο Στέφαν Ότλιτς, διαχειριστικός διευθυντής του Spiegel Group.

Ωστόσο το Συμβούλιο Ευρωπαίων Εκδοτών (European Publishers Council, EPC), στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί News UK, the Guardian, Pearson, the New York Tmes και Schibsted, δεν έδειξε ενθουσιασμό.

«Λανσάροντας ένα προϊόν, (η Google) μπορεί να υπαγορεύσει όρους και συνθήκες, να υπονομεύσει τη νομοθεσία που έχει σχεδιασθεί για να δημιουργεί τις συνθήκες για μια δίκαιη διαπραγμάτευση, ισχυριζόμενη ταυτόχρονα πως βοηθάει να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή ειδήσεων», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EPC Άντζελα Μιλς Γουέιντ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H Μπρίτνεϊ Σπίαρς μπήκε σε κέντρο απεξάρτησης – Στο πλευρό της οι δύο γιοι της Σον Πρέστον και Τζέιντεν Τζέιμς
Η 44χρονη τραγουδίστρια εισήχθη οικειοθελώς σε κέντρο απεξάρτησης, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια επανεκκίνησης και αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τις καταχρήσεις
Μπρίτνεϊ Σπίαρς
Πέτερ Μαγιάρ: Ο πρώην σύμμαχος του Όρμπαν που τον εκθρόνισε από την πρωθυπουργία της Ουγγαρίας
Η πολιτική του πορεία άλλαξε το 2024, όταν αποχώρησε δημοσίως από το κυβερνών στρατόπεδο, καταγγέλλοντας φαινόμενα διαφθοράς, έλλειψη διαφάνειας και συγκέντρωση εξουσίας
Πέτερ Μαγιάρ
Τα Στενά του Ορμούζ «έκαψαν» τις διαπραγματεύσεις: «Θα τα κλείσουμε» λέει ο Τραμπ, τι απαντά το Ιράν
Η Τεχεράνη χαρακτήρισε ανέφικτες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τον έλεγχο του Ορμούζ στους Φρουρούς της Επανάστασης
U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during a press conference in the James S. Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, D.C., U.S., April 6, 2026. REUTERS