Κόσμος

Guardian για Ερντογάν: Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκαταστήσουν αυτές με την Ευρώπη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η προσέγγιση «win-win» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και οι καλές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, έπειτα από προηγούμενες διαμάχες, αποτελούν «κλειδί» για την αποκατάσταση των ήδη τεταμένων σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη (7.12.2023), για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, δείχνει την απόφασή του να συμφιλιωθεί με την Ελλάδα, έπειτα από τις διαφωνίες και τις εντάσεις που επισκίασαν την προηγούμενη επίσκεψή του, συμπληρώνει ο Guardian.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε έρθει στην Αθήνα πριν από 6 χρόνια, σε μια περιοδεία που είχε χαρακτηριστεί ιστορική, η παρουσία του προκάλεσε έναν λεκτικό πόλεμο, με τον Τούρκο πρόεδρο να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, συνεχίζει ο Guardian.

Τότε, ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη που οριοθετεί τα σύνορα των δύο χωρών και έθεσε ξανά το Κυπριακό, ένα ζήτημα – «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια ενώ παράλληλα είχε εκφράσει και την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει», δήλωσε ανώνυμα στον Guardian ένας διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν «ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας μπουνιές από την αρχή μέχρι το τέλος».

Από τότε μέχρι σήμερα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραν την κατηφόρα, σχολιάζει ο Guardian, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια πολεμική ρητορική για τους αμφισβητούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους.

Ο Guardian αναφέρεται και στις κατηγορίες της Ελλάδας ότι η Τουρκία «εξοπλίζει» τους μετανάστες αλλά και ότι η Άγκυρα απαντά αμφισβητώντας την ιδιοκτησία των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών.

Όμως, κατά τη διάρκεια της 6ωρης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε με μια προσέγγιση «win-win», όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Σύνοδο Κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

«Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Κιλιάν Εμπαπέ στο στόχαστρο της Κίνας: Χαρακτήρισε δικτάτορα τον Μάο – Διαλύονται οι διαφημιστικές συνεργασίες, με τον ίδιο και τη La Liga να ζητούν συγγνώμη
Τρεις κινεζικές εταιρείες έκοψαν τους δεσμούς τους με τον Γάλλο σούπερ σταρ, ενώ το θέμα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας
Κιλιάν Εμπαπέ 5
Συγκλονίζει η μητέρα του μικρού Βίνσεντ που βρέθηκε ζωντανός σε νεκροτομείο στις ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει»
Το 18 μηνών μωρό κηρύχθηκε νεκρό από πνιγμό και τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκε να αναπνέει στο νεκροτομείο - Οκτώ μήνες αργότερα, ο Βίνσεντ, που είναι πλέον 2 ετών τρέφεται μέσω ειδικού σωλήνα
Ο Βίνσεντ Φιορντιλίνο ήταν 18 μηνών όταν κηρύχθηκε νεκρός από πνιγμό και τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκε να αναπνέει στο νεκροτομείο
Φιλανδία και Νορβηγία σε πρωτοφανή επικοινωνία με Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τηλεφωνήματα και με Ζελένσκι
Αν και οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης απέφευγαν μέχρι τώρα τις επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, Φιλανδία και Νορβηγία «έσπασαν» τη διπλωματική σιωπή για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας
Βλαντιμίρ Πούτιν
Διάστημα: Οι συγκρούσεις άστρων ενδέχεται να ήταν συχνές στο νεαρό Σύμπαν και να γέννησαν τις πρώτες μαύρες τρύπες
Νέα μελέτη με δεδομένα του τηλεσκοπίου James Webb δείχνει ότι οι πυκνές αστρικές συγκρούσεις μετά το Big Bang λύνουν το μυστήριο των πρώτων υπερμεγεθών μαύρων τρυπών
James Webb Telescope
Εκλογές στο Ισραήλ: Τι αλλάζει εάν χάσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου – Η επόμενη ημέρα και το μέτωπο με το Ιράν
Ο πρώην αρχηγός του στρατού Άιζενκοτ διεκδικεί την εξουσία, αλλά η ανατροπή του πρωθυπουργού Νετανιάχου, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη από την ήττα του στην κάλπη - Πότε κλείνουν οι κάλπες, πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα και πώς σχηματίζεται κυβέρνηση
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο βασιλιάς Κάρολος σε περιοδεία στην Καραϊβική με φόντο το δουλεμπόριο – Τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας πιέζουν για επανορθώσεις
Ζητούν «αναγνώριση για εκείνους που ως “κτήματα” των αποικιοκρατών, υπέστησαν ανείπωτα δεινά» - Το Λονδίνο αποκλείει τόσο τις οικονομικές αποζημιώσεις όσο και μια επίσημη συγγνώμη
Κάρολος