Κόσμος

H Europol εξάρθρωσε κύκλωμα Ελλήνων – Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες

H Europol προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος το οποίο αποτελούσαν επί το πλείστον Ελληνες και εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Υπέκλεψε πάνω από 12 εκατ. ευρώ από συνολικά 50 τράπεζες στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση έγινε με τη συμμετοχή της ισπανικής αστυνομίας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ενεπλάκησαν αστυνομικές υπηρεσίες από Αυστρία, Δανία και Ελλάδα. Εχουν γίνει πάνω από δεκάδες συλλήψεις 11 εκ των οποίων στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι  ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, και από τότε έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 σπίτια.

Επίσης κατασχέθηκαν 87 τραπεζικοί λογαριασμοί , ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελή οχήματα. Το κύκλωμα χτύπησε τουλάχιστον 50 αμερικανικές τράπεζες, που έχασαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Η σπείρα αποτελούνταν από ελληνικής καταγωγής μέλη που δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών.

Για να γίνουν πιστευτοί στις τράπεζες μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο τους βήμα ήταν να ζητήσουν τράπεζες της Αμερικής να προχωρήσουν σε μεγάλα δάνεια προς τις συγκεκριμένες εταιρίες και αυτοί στην συνέχεια τα μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Η Europol κατάφερε και έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες και φυσικά έστειλε και αναλυτή στην Ελλάδα.

Η έρευνα είχε διάρκεια οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011