Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

H Europol εξάρθρωσε κύκλωμα Ελλήνων – Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες

H Europol εξάρθρωσε κύκλωμα Ελλήνων – Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες

H Europol προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος το οποίο αποτελούσαν επί το πλείστον Ελληνες και εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Υπέκλεψε πάνω από 12 εκατ. ευρώ από συνολικά 50 τράπεζες στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση έγινε με τη συμμετοχή της ισπανικής αστυνομίας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ενεπλάκησαν αστυνομικές υπηρεσίες από Αυστρία, Δανία και Ελλάδα. Εχουν γίνει πάνω από δεκάδες συλλήψεις 11 εκ των οποίων στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι  ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, και από τότε έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 σπίτια.

Επίσης κατασχέθηκαν 87 τραπεζικοί λογαριασμοί , ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελή οχήματα. Το κύκλωμα χτύπησε τουλάχιστον 50 αμερικανικές τράπεζες, που έχασαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Η σπείρα αποτελούνταν από ελληνικής καταγωγής μέλη που δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών.

Για να γίνουν πιστευτοί στις τράπεζες μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο τους βήμα ήταν να ζητήσουν τράπεζες της Αμερικής να προχωρήσουν σε μεγάλα δάνεια προς τις συγκεκριμένες εταιρίες και αυτοί στην συνέχεια τα μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Η Europol κατάφερε και έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες και φυσικά έστειλε και αναλυτή στην Ελλάδα.

Η έρευνα είχε διάρκεια οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό.

 

 

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις