Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

H Γερμανία θα κρατικοποιήσει τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper

H Γερμανία θα κρατικοποιήσει τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper

H Γερμανία θα κρατικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (21.09.2022) ο φινλανδικός όμιλος Fortum, ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper, το οποίο κατέχει η Fortum. Στη συνέχεια, το Βερολίνο – όπως αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση – θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum. «Το κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσει σταθερές τις εταιρείες στην αγορά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοινώνοντας την εθνικοποίηση της Uniper και άλλα μέτρα για να μπορέσει η Γερμανία να μην βάλει δελτίο στην ενέργεια φέτος το χειμώνα.

Εκτός από την αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του αερίου, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άλμα πάνω από 2% σήμερα μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνει τις ανησυχίες για ακόμη πιο περιορισμένες παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες.

«Η ρωσική ενέργεια θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει σε εκκλήσεις για πιο επιθετική δράση εναντίον της Ρωσίας σε όρους κυρώσεων από τη Δύση», δήλωσε ο Ουόρεν Πάτερσον της ING.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις