Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η αυτολογοκρισία κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο

Η αυτολογοκρισία κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο

Η αυτολογοκρισία, οι πιέσεις της κυβέρνησης και οι ειδικές ομάδες συμφερόντων αξιολογούνται ως τα σοβαρότερα προβλήματα στον χώρο του τουρκικού Τύπου, που δεν έχει να παρουσιάσει καμιά επιτυχημένη και επικερδή επένδυση.

Αυτά επισημαίνει έρευνα της κοινωνιολόγου κυρίας Τζερέν Σοζερί του πανεπιστημίου του Γαλατασαράι, που έγινε για λογαριασμό του ιδρύματος Tesev.

“Δεν θα μάθουμε ποτέ για τη διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, αφού τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώνται από την κυβέρνηση”

«Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης θέλουν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο, και γι’ αυτό η αυτολογοκρισία επεκτείνεται ραγδαία», λέει. «Είναι σαφές ότι αν οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης έχουν και υδροηλεκτρικά έργα, δεν θα μάθουμε ποτέ διαμαρτυρίες που γίνονται για τα έργα αυτά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ή προφανώς δεν θα μάθουμε ποτέ για τη διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, αφού τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώνται από την κυβέρνηση», τόνισε η κα Σοζερί.

Η έκθεση επισημαίνει τις αλλαγές που έγιναν μετά το πραξικόπημα του 1980 και την εξαφάνιση των παλαιών δημοσιογραφικών-εκδοτικών οικογενειακών μέσων ενημέρωσης και την εμφάνιση μιας νέας ομάδας ιδιοκτητών των ΜΜΕ, που είχαν ταυτόχρονα μεγάλες επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι τράπεζες και τα υδροηλεκτρικά έργα, μεταξύ άλλων. Μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις οι νέοι αυτοί ιδιοκτήτες επεκτάθηκαν καθέτως και οριζοντίως καλύπτοντας όλο το φάσμα των ΜΜΕ.

Δέκα από τις 25 τράπεζες που χρεοκόπησαν με την κρίση του 2001 ανήκαν σε βαρόνους του Τύπου, σημείωσε εξάλλου ο Αχμέτ Ερτούρκ, πρώην διευθυντής του Ταμείου Ασφάλισης των Καταθέσεων, το οποίο ανέλαβε την διοίκηση όλων των χρεοκοπημένων Τραπεζών.

Ένας από τους βαρόνους του Τύπου, ο Μεχμέτ Εμίν Καραμεχμέτ δήλωσε σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι ασχολήθηκε με τα μέσα ενημέρωσης μετά την φιλική παραίνεση του κ. Οζέρ Τσιλέρ, τότε συζύγου της πρωθυπουργού κ. Τανσού Τσιλέρ.

Η συντάκτρια της έκθεσης τονίζει ότι η κατάσταση αυτή, η οποία δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει από το 2001 και μετά, είναι ένας από τους κύριους λόγους για την μονομερή και ελλιπή ενημέρωση για το Κουρδικό, την καταπιεστική πλευρά του κράτους και τη διαφθορά.

Μια από τις θετικές πλευρές των διαμαρτυριών του περασμένου καλοκαιριού στο Γκεζί είναι ότι οδήγησε στη συνειδητοποίηση της αυτολογοκρισίας των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, σημείωσε ακόμη η κυρία Σοζερί.

«Η δημοσιογραφική δεοντολογία είναι χειρότερη παρά ποτέ», λέει. «Κανένας δεν κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια για υψηλής ποιότητας ενημέρωση» προσθέτει, για να καταλήξει ότι «το ακροατήριο έχει εξοικειωθεί με την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, ο κόσμος συμμετέχει στην πόλωση που δημιουργείται από αυτού του είδους την ενημέρωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη Ερντογάν με την εφημερίδα Ταράφ

Δυο τούρκοι φοιτητές χαιρετούσαν φασιστικά έξω από το Άουσβιτς!

Τούρκοι εναντίον Google Earth γιατί δεν εμφανίζει τα Ίμια ως Καρντάκ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε