Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

JFK: Πέθανε η τελευταία αδελφή του δολοφονημένου Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι (video)

JFK: Πέθανε η τελευταία αδελφή του δολοφονημένου Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι (video)
Reuters

Έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή η Jean Kennedy Smith, τελευταία εν ζωή αδερφή του JFK – του Προέδρου των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε στο Ντάλας το Νοέμβριο του 1963. Η Jean Kennedy Smith πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι της στο Μανχάταν.

Η αδερφή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK), Jean Kennedy Smith, είχε αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική καθώς είχε διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ιρλανδία τη δεκαετία του ’90. Μάλιστα, άσκησε τα διπλωματικά της καθήκοντα με επιτυχία, βοηθώντας στην εδραίωση ειρήνης στην ταραγμένη Βόρεια Ιρλανδία.

Ήταν η πρώτη γυναίκα της δυναστείας Κένεντι που ανέλαβε σοβαρό πολιτικό ρόλο. Συνέβαλε να ανοίξει ο δρόμος για μια επίσημη συμφωνία για τον τερματισμό δεκαετιών πολιτικής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο θάνατος της Jean Kennedy Smith επιβεβαιώθηκε από την κόρη της Kym. Η Jean ήταν η νεότερη και τελευταία των Κένεντι, μίας οικογένειας που ενσωματώθηκε στην αμερικανική συνείδηση ​​και έγραψε σημαντικότατες σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ.

JFK: Από τη δόξα στην τραγωδία – Η κατάρα των Κένεντι

Οι Κένεντι ανέδειξαν έναν Πρόεδρο, καθώς και γερουσιαστές, γνωρίζοντας πολιτική δόξα, μεγάλο πλούτο αλλά και συγκλονιστικές τραγωδίες. Πρόκειται για μία δυναστεία που τα μέλη της γνώρισαν οικογενειακούς θριάμβους και τραγωδίες.

Στην πρώτη γραμμή οι αδερφοί της Jean Kennedy Smith, ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και ο Έντουαρντ Μ. Κένεντι, η Eunice Shriver και η Patricia Kennedy Lawford.

Ο πατέρας της οικογένειας, Joseph P. Kennedy Sr., ήταν πρεσβευτής στη Βρετανία και η Jean ήταν μικρό κορίτσι όταν είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Ιρλανδία, τη γη των προγόνων της. Μέχρι το 1992 που ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον την τοποθέτησε πρέσβειρα στο Δουβλίνο.

Έγινε σύντομα η δεύτερη πιο εξέχουσα γυναίκα στην Ιρλανδία, μετά την Πρόεδρο της χώρας, Mary Robinson. Και τα επόμενα πέντε χρόνια, με τον ανορθόδοξο τρόπο που οι ερασιτέχνες πετυχαίνουν μερικές φορές, η κ. Smith έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Jean Kennedy Smith επισκέφθηκε την περιοχή και συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Gerry Adams, τον επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του IRA, Σιν Φέιν, κόντρα στην πολιτική της Ουάσιγκτον.

Ενώ πολλοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πίστευαν ότι υπερέβαινε την εξουσία της και θεωρούσαν τον Adams ως τρομοκράτη, η Smith συνέβαλε στο να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να έρθει τελικώς η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ulster της Βόρειας Ιρλανδίας.

Έξι μήνες αργότερα, στις 31 Αυγούστου 1994, κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός στη Β. Ιρλανδία και η μικρότερη αδερφή του JFK, Jean Kennedy Smith, άφησε το δικό της στίγμα στην αμερικανική πολιτική ιστορία.

πηγή: nytimes.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις