Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

La catastrophe! Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1980 καταγράφει η γαλλική οικονομία λόγω κορονοϊού

Μακρόν
Reuters

Την πιο απότομη πτώση που έχει καταγράψει από το 1980 σημειώνει ο μηνιαίος δείκτης  επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία εξαιτίας της καραντίνας από τον κορονοϊό στη χώρα σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Όπως ανακοίνωσε η INSEE, η οικονομική δραστηριότητα και οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γαλλία έχουν υποχωρήσει γύρω στο 65% των φυσιολογικών τους επιπέδων λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.

Η υπηρεσία έδωσε την πρώτη εικόνα του αντίκτυπου της καραντίνας που εφαρμόζεται σε πανεθνικό επίπεδο κατά την δημοσίευση του μηνιαίου δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος σημειώνει την πιο απότομη πτώση που έχει καταγράψει από το 1980.

Έπεσε στις 95 μονάδες από 105 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η INSEE, η οποία συνέκρινε “το επίπεδο δραστηριότητας την τρέχουσα εβδομάδα με αυτό που θα μπορούσε να υπάρχει μια ‘φυσιολογική’ εβδομάδα”, σημείωσε επίσης ότι ο κατ’οίκον περιορισμός διάρκειας ενός μήνα θα συνεπαγόταν για στη Γαλλία χαμηλότερο ΑΕΠ κατά 3 μονάδες σε ένα έτος.

Γαλλία: Ο Μακρόν ρίχνει τις ένοπλες δυνάμεις στη μάχη κατά του κορονοϊού

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τετάρτη (25.03.2020) την έναρξη της επιχείρησης Resilience (σ.σ. Ανθεκτικότητα), η οποία προβλέπει την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση του Covid-19.

Τις τελευταίες 24 ώρες η χώρα μετρά 231 νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει πλέον τους 1.331.

Η επιχείρηση Resilience «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, τόνισε ο Μακρόν.

Click4more: Μελέτη εφιάλτης – Αν αρθούν τα μέτρα γρήγορα θα έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι!

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

«Η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε», τόνισε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «είμαστε σε πόλεμο».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ένα στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας που στήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες στη Μιλούζ καθώς τα νοσοκομεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι αφού περάσει η κρίση θα εφαρμοστεί ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία.

Επίσης, θα συγκαλέσει την Παρασκευή (27.03.2020) μια σύσκεψη με τα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών «για να προστατεύσουμε καλύτερα την εργασία», όπως είπε.

Στον απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς που πεθαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν και στοιχεία από θανάτους σε οίκους ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα αυξηθούν.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμο Σαλμόν πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, δηλαδή κατά 13% μέσα σε μία ημέρα.

Από τους ασθενείς, οι 2.827 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

«Ο κατ’ οίκον περιορισμός θα διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες με ποιον τρόπο σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε τις συστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου», το οποίο προτείνει την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 28 Απριλίου, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σιμπέτ Ντιαγιέ, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις