Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Lockdown: Οι Ισπανοί πήραν τα βουνά και σήμανε συναγερμός στις διασώσεις ορειβατών

Lockdown: Οι Ισπανοί πήραν τα βουνά και σήμανε συναγερμός στις διασώσεις ορειβατών
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η πανδημία του κορονοϊού και τα συνεχή lockdown οδήγησαν τους Ισπανούς στα… βουνά κάτι το οποίο αύξησε δραματικά τις διασώσεις ορειβατών.

Ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από ένα χιονισμένο βουνό στην περιοχή της Καταλονίας, στην Ισπανία, και μετέφερε σε ασφαλές σημείο έναν τραυματισμένο ορειβάτη, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε αργά χθες η ομάδα διάσωσης, ανταποκρινόμενη σε μια ακόμα κλήση για βοήθεια ενώ καταγράφεται αύξηση στα ατυχήματα ορειβατών.

Η ομάδα διάσωσης ορειβατών της Καταλονίας κατέγραψε αύξηση 16% πέρυσι στις εκκλήσεις να συνδράμει ορειβάτες, ενώ στη Μαδρίτη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 27%. Οι υπηρεσίες διάσωσης συνδέουν την αύξηση με το γεγονός ότι οι Ισπανοί έσπευσαν στα βουνά για να ξεφύγουν από τα lockdowns του κορονοϊού.

Στην τελευταία επιχείρηση διάσωσης, ένας 48χρονος άνδρας έπεσε και τραυμάτισε το πόδι του χθες, ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή Κομαμπόνα, ύψους 2.500 μέτρων, στα ισπανικά Πυρηναία.

«Το ονομάζω το σύνδρομο του φυλακισμένου πουλιού», δήλωσε ο Μαμέλ Χιμένεθ, οδηγός με έδρα του τη Μαδρίτη, που έχει δει απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν στην οροσειρά Γουαδαράμα έξω από την πόλη.

Πασχίζοντας να περιορίσει την πανδημία, η Ισπανία επέβαλε πέρυσι την άνοιξη ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns, απαγορεύοντας ακόμα και τους σύντομους περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους.

Όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί τον Μάιο, υπήρξε άμεση αύξηση στις επισκέψεις σε εθνικά πάρκα και χώρους πρασίνου, δήλωσε ο Ινίχο Αϊγιόν από την Εθνική Ομοσπονδία Ορειβασίας FEDME.

«Δημιούργησε ένα φαινόμενο ανάδρασης. Μετά την καραντίνα, ο κόσμος θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντές τους και να ξανακερδίσει αυτή την αίσθηση ελευθερίας».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις