Κόσμος

Lockdown στην Δουνκέρκη αποφάσισαν οι γαλλικές αρχές

Η υγειονομική κατάσταση με τον κορονοϊό στη Γαλλία «επιδεινώνεται», σε σημείο που η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς lockdown και μια δεύτερη περιφέρεια, αυτή της Δουνκέρκης, στα βόρεια, μετά τη Νίκαια, στα νότια, στις αρχές της εβδομάδας.

«Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Δουνκέρκη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκαν 31.518 νέα κρούσματα της Covid-19, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου. Πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί ανέρχονταν σε 25.018. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης άλλους 277 θανάτους, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 431 της Τρίτης.

Ο Βεράν είπε ότι από τα τέλη της εβδομάδας στη Δουνκέρκη θα επιβληθεί τοπική καραντίνα, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Σε αυτήν την πόλη των 250.000 κατοίκων, κάθε εβδομάδα προσβάλλεται από τον νέο κορονοϊό «ένας στους εκατό», σημείωσε. Το Σαββατοκύριακο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους ενώ τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία του click away. Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, θα σταλούν άλλες 16.700 δόσεις εμβολίων στην περιοχή.

Τι προβλέπει το lockdown

Όπως έγινε και στη νοτιοανατολική περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά που διαθέτουν τρόφιμα, θα παραμείνουν κλειστά.

Στη Νίκαια και στις γύρω περιοχές το λοκντάουν θα συνεχιστεί για άλλα δύο Σαββατοκύριακα (27-28 Φεβρουαρίου και 6-7 Μαρτίου). Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 18.00. Επιτρέπονται μόνο οι έξοδοι για μία ώρα, σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία, για όσους θέλουν να πάνε στον γιατρό, να αθληθούν ή να κάνουν έναν περίπατο.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές και στην περιοχή του Παρισιού, αφού ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα ανέρχεται στα 277 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική σε δέκα διαμερίσματα» και απαιτείται να ληφθούν «γρήγορα και σκληρά» μέτρα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες» ώστε «να αποφύγουμε να χρειαστεί να αποφασίσουμε μια νέα πανεθνική καραντίνα», πρόσθεσε.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας στη Γαλλία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10