Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

NASA: «Έχουμε δει UFO αλλά δεν ξέρουμε αν είναι εξωγήινοι» – «Σίγουρα υπάρχει ζωή στο σύμπαν»

NASA: «Έχουμε δει UFO αλλά δεν ξέρουμε αν είναι εξωγήινοι» – «Σίγουρα υπάρχει ζωή στο σύμπαν»

«Αν μας ρωτάτε εάν στην απεραντοσύνη του σύμπαντος υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής, τότε η απάντηση είναι ναι». Αυτό δήλωσε ο διοικητής της NASA και πρώην αστροναύτης, Μπιλ Νέλσον, στην εκδήλωση της Υπηρεσίας για τα ευρήματα της ανεξάρτητης μεγάλης έκθεσης σπουδαίων επιστημόνων για περιστατικά με UFO.

Η NASA θα ορίσει αρμόδιο διευθυντή για τον εντοπισμό UFO στην ατμόσφαιρα και την ανάλυση τέτοιων φαινομένων ενώ θα διατεθούν και σημαντικά χρηματικά ποσά για τον σκοπό αυτό, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπιλ Νέλσον, ενώ η έκθεση αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερα και πιο αξιόπιστα δεδομένα για να μελετηθούν τέτοια φαινόμενα.

Πλέον, αντί για τον όρο UFO, η NASA χρησιμοποιεί τον όρο UAP (Unidentified Anomalous Phenomena), επειδή η προηγούμενη ορολογία είχε αποκτήσει μια αρνητική χροιά.

Τέτοια φαινόμενα θα ερευνά ο νέος διευθυντής, του οποίου η δουλειά θα είναι «η ανάπτυξη και η επίβλεψη της εφαρμογής του οράματος της NASA για την έρευνα UAP», εξήγησε ο Μπιλ Νέλσον στην εκδήλωση για τη συζήτηση των ευρημάτων της έρευνας, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά και μεταδόθηκε στο YouTube. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση παρακάτω:

Όμως, η NASA δεν θα μείνει μόνο στη δικιά της έρευνα για τα UFO – UAP, καθώς θα συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες για την ανάλυση τέτοιων ανεξήγητων φαινομένων ενώ θα… επιστρατεύσει και τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής για να εντείνει τις έρευνές της.

«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τους ουρανούς για κατοικήσιμα αντικείμενα», είπε ο Νέλσον και τόνισε ότι η NASA θα το κάνει αυτό «με διαφάνεια», πριν συμπληρώσει φυσικά ότι «είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τη φύση των UAP».

Ο Μπιλ Νέλσον φάνηκε αισιόδοξος ότι οι ανεξάρτητες ομάδες που συγκροτεί η NASA για τη μελέτη τέτοιων φαινομένων και του διαστήματος, μαζί με το επικό ταξίδι του τηλεσκοπίου James Webb από το 2021 μέχρι σήμερα, καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι θα βρούμε και άλλους πλανήτες στο διάστημα που θα μοιάζουν με τη Γη μας.

Ωστόσο, η πιθανότητα να μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι είναι ένα θέμα που απαιτεί άλλη συζήτηση, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα UAP προέρχονται από το διάστημα, είναι απλώς άγνωστα σε εμάς, τονίζει ο Μπιλ Νέλσον και εξηγεί ότι πλέον «ξεκινάμε αυτό το εγχείρημα χωρίς προκαταλήψεις, αλλά κατανοώντας ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο ανακάλυψης».

Πώς συγκροτήθηκε και τι αναφέρει η έκθεση

Η NASA ορίζει ως «Unidentified Anomalous Phenomena» (UAP), δηλαδή Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, τα γεγονότα που παρατηρούνται στον ουρανό, τα οποία δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους UFO, ωστόσο καθώς ο όρος είχε αρνητική χροιά, έχει αντικατασταθεί επισήμως από τον όρο UAP.

Την έκθεση ετοίμασε μια ανεξάρτητη ομάδα 16 εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς, με πρόεδρο τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ και με στόχο να εξεταστούν τα UAP από επιστημονική σκοπιά και να προχωρήσει η κατανόηση των φαινομένων.

Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένα δεδομένα από κυβερνητικούς φορείς, εμπορικά δεδομένα και δεδομένα από άλλες πηγές για να προχωρήσει σε συστάσεις στην έκθεση. Σημειώνεται στην έκθεση ότι προς το παρόν υπάρχει περιορισμένος αριθμός παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας των UAP, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση τους.

«Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», διευκρινίζει η επιτροπή στην έκθεση.

Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν στην έκθεση ότι η ανάλυση των δεδομένων για τα UAP παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων και βασικών δεδομένων. Εμπόδιο στην συλλογή δεδομένων για τα φαινόμενα UAP αποτελούν οι «αρνητικές αντιλήψεις γύρω από την αναφορά των UAP» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο της συμμετοχής της NASA «στη μείωση του στίγματος».

Επίσης, ζητούν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της NASA «ως μέρος μιας ισχυρής και συστηματικής στρατηγικής απόκτησης δεδομένων εντός του πλαισίου ολόκληρης της κυβέρνησης» και προσθέτουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό σπάνιων περιστατικών, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν UAP, μέσα σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Η μελέτη συνιστά στη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ισχυρού συνόλου δεδομένων για την κατανόηση των μελλοντικών φαινομένων.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία και στη συμμετοχή του κοινού ως «κρίσιμη πτυχή της κατανόησης των UAP», μέσω της αύξησης των προσπαθειών συλλογής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνικών crowdsourcing, από πολίτες- παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό, ο David Grusch, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε κάνει δηλώσεις – «βόμβα» σχετικά με την ύπαρξη UFO, ότι «άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί για να μην μιλήσουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις