Κόσμος

NASA: Η Ρωσία κατέχει το 22% της αγροτικής γης στην Ουκρανία – Πως ο πόλεμος απειλεί τη σοδιά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης στην Ουκρανία και ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι.

Γεγονός, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, που θα μπορούσε να  επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο”, εξήγησε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσίφ, η διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι.

Η Ουκρανία υπόκειται επίσης σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ένας ερευνητής στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: Παρέσυρε διευθυντή σχολείου και τον έσυρε για πάνω από 2 χιλιόμετρα – «Του φώναζα να σταματήσει»
Σοκάρουν οι καταθέσεις στη δίκη για τον θάνατο 56χρονου πατέρα δύο παιδιών στο Μάντσεστερ - Ο οδηγός συνέχισε την πορεία του ενώ ο ποδηλάτης ήταν παγιδευμένος κάτω από το αυτοκίνητο
Βρετανία
Κάγια Κάλας σε Χακάν Φιντάν: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, με την Κάλας να επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης προς τη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος
Κάγια Κάλλας
Συναγερμός για κυβερνητικές πλατφόρμες και ιστοσελίδες παγκοσμίως – Κρίσιμα κενά ασφαλείας στην PHP, διαθέσιμο το update
Δημιουργοί της γλώσσας προγραμματισμού PHP ανακοίνωσαν ότι μια νέα έκδοση είναι πλέον διαθέσιμη και οι χρήστες παροτρύνονται έντονα να προχωρήσουν άμεσα σε επικαιροποίηση
Πηγή φωτό: iStock
Κατηγορητήριο «φωτιά» κατά Μαδούρο: Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν νόμο του 1994 – Ηλεκτροσόκ και εικονικοί πνιγμοί στις καταγγελίες για βασανιστήρια
Η εξέλιξη μετατοπίζει το επίκεντρο της δίκης, από τις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στις καταγγελίες για βασανιστήρια και πολιτική καταστολή
Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες, συνοδεία Αμερικανών ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας