Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

NASA: Το Ingenuity ετοιμάζεται για την 60η πτήση του στον πλανήτη Άρη

NASA: Το Ingenuity ετοιμάζεται για την 60η πτήση του στον πλανήτη Άρη
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την 60η πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον πλανήτη Άρη ετοιμάζει η NASA, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (22.9.2023) η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ωστόσο, αυτή δεν αναμένεται να γίνει πριν τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής της NASA, το ελικόπτερο Ingenuity αναμένεται να φθάσει σε ύψος 10 μέτρων και να διανύσει απόσταση 326 μ. σε διάστημα 124 δευτερολέπτων στον πλανήτη Άρη.

Οι προδιαγραφές του έκαναν λόγο για πτήσεις διάρκειας έως και 90 δευτερολέπτων, προκειμένου να διανύει απόσταση σχεδόν 300 μέτρων κάθε φορά, φθάνοντας σε ύψος 3-4,5 μέτρων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Ingenuity έφθασε στον κρατήρα Jezero του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA. Από τότε, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ήδη, το γεγονός ότι κατάφερε να πετάξει στον πλανήτη Άρη εξ αρχής ήταν ένα ιστορικής σημασίας επίτευγμα για τη NASA, πόσο μάλλον ότι πρόσφατα έσπασε το ρεκόρ ύψους που έφτασε σε πτήση του.

Πιο αναλυτικά, στην 59η πτήση που πραγματοποίησε το ελικόπτερο Ingenuity στον πλανήτη Άρη στις 16 Σεπτεμβρίου, κατάφερε να φτάσει σε ύψος 20 μέτρων (66 πόδια), το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ πτήσης εκτός Γης.

Παράλληλα, το ρόβερ Perseverance της NASA συνεχίζει τη δουλειά του στον πλανήτη Άρη, καθώς παρήγαγε οξυγόνο στον Κόκκινο Πλανήτη ενώ άφησε στο έδαφος τα πρώτα αρειανά πετρώματα που θα σταλούν στην Γη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις