Κόσμος

Nord Stream 2: Πώς «βλέπει» η Ρωσία την αναστολή της έγκρισης άδειας του αγωγού;

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για την αναστολή έκδοσης της άδειας λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 δεν είναι πολιτικοποιημένη, είναι πεπεισμένο το Κρεμλίνο.

«Απολύτως όχι. Στην εν λόγω περίπτωση πράγματι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, κανόνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επ’ αυτού. Και η διαχειρίστρια εταιρεία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό για όλους έργο», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Η πιστοποίηση του Nord Stream-2 είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία και αυτό ήταν αντιληπτό ευθύς εξ αρχής. Η διαχειρίστρια εταιρεία εκπληρώνει όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής. Χθες είδαμε την αρκετά άμεση αντίδραση της (διαχειρίστριας) εταιρείας (του αγωγού) «Nord Stream-2». Θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία ώστε να τηρηθούν όλες οι απαιτήσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η υλοποίηση του έργου Nord Stream-2 δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο. «Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, είναι παρόλα αυτά δύο διαδικασίες, παρότι συντελούνται στον ίδιο τομέα αλλά δεν είναι αλληλοσυνδεόμενες», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 είναι «καθαρά ρυθμιστικό» ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση ασφαλείας του έργου.

Προηγουμένως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είχε αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας έγκρισης, ζητώντας την οργάνωση της εταιρίας εκμετάλλευσης κατά τρόπο σύμφωνο με τη γερμανική νομοθεσία. Χωρίς πιστοποίηση από την Υπηρεσία, δεν επιτρέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στη γερμανική εσωτερική αγορά μέσω του αγωγού της Βαλτικής, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέφερε ακόμη ότι η διαχειρίστρια εταιρεία ελβετική Nord Stream 2 AG αποφάσισε να δημιουργήσει θυγατρική εταιρία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη γερμανική νομοθεσία μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού. Η εταιρία αυτή θα γίνει ιδιοκτήτης του γερμανικού τμήματος του έργου και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του και η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά βασικών περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία θα μπορούσε να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία λήγει τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χτύπημα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν, κοντά στην Μπουσέρ όπου βρίσκεται πυρηνικός σταθμός - Προειδοποίηση Αραγτσί για νέα «στρατιωτική επιχείρηση»
Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πόλη Μπουσέρ και την κοντινή πόλη Τσογκαντάκ στο νότιο Ιράν, τρεις στην πόλη Κοναράκ, καθώς και στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς
Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Εικόνες καταστροφής από το σπίτι του Χαμενεΐ μετά τις φονικές επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ - Θρήνος στην κηδεία του πρώην Ιρανού ηγέτη
Η ταφή στην πατρίδα του Χαμενεΐ έρχεται μετά από μια εβδομάδα συγκεντρώσεων και τελετών πένθους για τον δολοφονημένο ηγέτη που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν
Πενθούντες συγκεντρώνονται την ημέρα της ταφής του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στο Μασχάντ
Αυτά είναι τα όπλα που έδωσε ως δώρα ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρομπ Τζέτεν δήλωσαν δημοσίως ότι θα αφήσουν τα πιστόλια τους στην Τουρκία
Lithuanian President's Office 5