Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

O. J. Simpson: Η διπλή δολοφονία, η live καταδίωξη και το κόλπο με το γάντι

O. J. Simpson: Η διπλή δολοφονία, η live καταδίωξη και το κόλπο με το γάντι
Reuters

3 Οκτωβρίου 1995. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες κοινοποιεί την ετυμηγορία του σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας της Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του συντρόφου της Ρον Γκόλντμαν. Ο κατηγορούμενος O. J. Simpson κηρύσσεται αθώος.

Η δίκη θα μείνει στην ιστορία ως «η δίκη του αιώνα».  Ο πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ηθοποιός, O. J. Simpson πέθανε σήμερα (11.04.2024) σε ηλικία 76 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. 

Ο σταρ του NFL – δικάστηκε και αθωώθηκε για τη διπλή δολοφονία της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του φίλου της Ρον Γκόλντμαν τη δεκαετία του ’90. 

Η σύλληψή του για την υπόθεση και έπειτα η δίκη, στην οποία απαλλάχτηκε, ήταν μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις της δεκαετίας του ’90 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γεννημένος στις 9 Ιουλίου 1947, ο Orenthal James Simpson ήταν Αμερικανός ποδοσφαιριστής, ηθοποιός και ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός.

Σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου NFL για 11 σεζόν, κυρίως με τους Buffalo Bills και έπειτα ηθοποιός, ο O. J. Simpson είχε μια σχεδόν «ερωτική» σχέση με το κοινό και ένα αστείρευτο επικοινωνιακό χάρισμα το οποίο θα αποδειχτεί σωτήριο.

Αγαπητός και καταξιωμένος δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι ήταν ο δράστης μίας διπλής δολοφονίας. 

Μετά το τέλος της καριέρας του μεταπήδησε στην τηλεόραση ως σχολιαστής ενώ έπαιξε και στο σινεμά. 

Η δολοφονία, η καταδίωξη και η δίκη του αιώνα

Στις 12 Ιουνίου 1994 βρέθηκαν νεκροί με πολλές μαχαιριές, η σύζυγος του O. J. Simpson, Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και ο εραστής της Ρον Γκόλντμαν. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.

Οι υποψίες έπεσαν αμέσως πάνω στον Simpson ο οποίος μετά από πολλαπλές ανακρίσεις αστυνομικών, κατηγορήθηκε επισήμως για τις δολοφονίες τους μετά το αιματοβαμμένο γάντι που βρέθηκε στην κατοχή του.

Ο ίδιος δεν παραδόθηκε στις Αρχές και ξεκίνησε η καταδίωξή του.

Μάλιστα τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν την κάλυψη των τελικών του NBA του 1994 για να μεταδώσουν ζωντανά την καταδίωξη του με το λευκό Ford Bronco του 1993, την οποία παρακολούθησαν περίπου 95 εκατ. άνθρωποι.

Ο Σίμπσον στο λευκό του Bronco να οδηγάει στους δρόμους τους Λος Άντζελες και από πάνω τα ελικόπτερα των καναλιών να κάνουν κύκλους και να καταγράφουν τις στιγμές. 

Η καταδίωξη και η σύλληψη του υπήρξαν από τα γεγονότα με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην αμερικανική ιστορία.

Αντίστοιχα η δίκη του θύμησε τηλεοπτικό γεγονός. Διήρκεσε 11 μήνες, από τις 9 Νοεμβρίου 1994 μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 1995.

Αν και οι εισαγγελείς υπεστήριξαν ότι ο O. J. Simpson ενοχοποιήθηκε από ένα σημαντικό αριθμό ιατροδικαστικών αποδεικτικών στοιχείων, αθωώθηκε τελικά για την διπλή δολοφονία.

Η δίκη του έμεινε στην ιστορία ως «η δίκη του αιώνα» λόγω της διεθνούς δημοσιότητάς της, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως η «πιο δημοσιοποιημένη» ποινική δίκη στην ανθρώπινη ιστορία.

Το σκηνικό με το γάντι που έπρεπε να φορέσει ενώπιον του δικαστηρίου για να φανεί αν είχε ή όχι σχέση με τη δολοφονία ήταν μια ιστορική στιγμή.

Ο Simpson κλήθηκε να φορέσει το αιματοβαμμένο γάντι. Το φόρεσε βιαστικά για να αποδείξει ότι δεν του εφάρμοζε σωστά. Σε εκείνο το γάντι που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος η πολιτική αγωγή είχε στηρίξει πολλά.

Οι εντολείς του, οι ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι είχαν μόλις πετύχει την απόλυτη ανατροπή.

Λέγεται ότι γνωρίζοντας ότι ο Simpson έπαιρνε χάπια για αρθρίτιδα, του ζήτησαν να τα σταματήσει για να πρηστούν τα χέρια του. Κι όταν φόρεσε τα γάντια φάνηκαν ότι δεν του έκαναν.

Και ο εντολέας του, ο διαβολικός Τζόνι Κόχραν, είπε το ιστορικό «if it doesn’t fit, you must acquit» (Αν δεν του κάνει, πρέπει να τον απαλλάξετε).

Οι δικηγόροι του, συγκεκριμέμα η dream team δικηγόρων που είχε, επέμεινε πολύ στη θέση ότι η δίωξη κατά του Simpson ήταν προϊόν της ρατσιστικής νοοτροπίας μέσα στην αστυνομία του Λος Άντζελες.

Στην ουσία κατόρθωσαν να κάνουν τον Simpson να φανεί ως ένα ακόμη θύμα του «λευκού» συστήματος.

Μετά τη δίκη, ο πατέρας της Γκόλντμαν υπέβαλε πολιτική αγωγή κατά του O. J. Simpson.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1997, η επιτροπή τον βρήκε ομόφωνα υπεύθυνο για τους δύο θανάτους.

Στην οικογένεια Γκόλντμαν επιδικάστηκαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το βιβλίο και η σειρά

Ο ίδιος ο O. J. Simpson κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «If I Did It: Confessions of the Killer» (Αν το είχα κάνει: Εξομολογήσεις ενός δολοφόνου) ενώ το 2008 καταδικάσθηκε σε 33 χρόνια φυλάκισης για απαγωγή και ένοπλη ληστεία εναντίον εμπόρου αθλητικών αναμνηστικών στο Λας Βέγκας.

Η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία της Νικόλ Μπράουν και του φίλου της, έγινε τηλεοπτική σειρά με τίτλο «American Crime Story: The People v. O.J. Simpson».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Κούμπα Γκούντινγκ Τζ. ανέλαβε τον ρόλο του O. J. Simpson, ενώ ο Τζον Τραβόλτα και ο Ντέιβιντ Σουίμερ («Φιλαράκια») υποδύθηκαν τους δικηγόρους υπεράσπισης Ρόμπερτ Σαπίρο και Ρόμπερτ Καρντάσιαν. 

Το πρώτο επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Ράιαν Μέρφι («American Horror Story», «Nip/Tuck») και το σενάριο επιμελήθηκαν οι Σκοτ Αλεξάντερ και Λάρι Καραζέφσκι. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις