Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

O κυκλώνας Μπατσιράι σαρώνει τη Μαδαγασκάρη – 20 νεκροί και 55.000 εκτοπισμένοι

O κυκλώνας Μπατσιράι σαρώνει τη Μαδαγασκάρη – 20 νεκροί και 55.000 εκτοπισμένοι
Φωτογραφία Reuters

Σε 20 ανέρχονται οι νεκροί και σε 55.000 οι εκτοπισμένοι από το πέρασμα του κυκλώνα Μπατσιράι από την Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Οι πλημμύρες που προκάλεσε προτού ολοκληρώσει το πέρασμά του από τη Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί, κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας που βρίσκονται στο κέντρο της νήσου, εγείροντας φόβους για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, προειδοποίησε η Unicef.

“Ο Μπατσιράι έφυγε από την Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί στις 07:00 (06:00 ώρα Ελλάδος) προς τον κόλπο της Μοζαμβίκης”, δήλωσε ο Ζαν Μπενουά Μανές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef στη Μαδαγασκάρη. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 55.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Ο τροπικός κυκλώνας έφτασε στη Μαδαγασκάρη το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής στην ανατολική ακτή της μεγάλης νήσου του Ινδικού Ωκεανού, συνοδευόμενος από ισχυρές βροχές και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 165 χιλιομέτρων την ώρα, προτού πλήξει τη γαλλική νήσο Ρεϊνιόν. Η Unicef εκφράζει φόβους ότι πολλά θύματα είναι παιδιά καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Ο κυκλώνας έπληξε αρχικά αγροτική παράκτια ζώνη 150 χιλιομέτρων που είναι αραιοκατοικημένη προτού κατευθυνθεί δυτικά προς την ενδοχώρα, προκαλώντας την υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες που κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Μαδαγασκάρης, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Unicef.

“Οι συνέπειες του κυκλώνα δεν τελειώνουν σήμερα, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες κυρίως στον αγροτικό τομέα”, προειδοποίησε ο Μανές. Μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, η Μαδαγασκάρη είχε ήδη πληγεί πριν από έναν μήνα από την φονική τροπική καταιγίδα Άνα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων στη νήσο και έπληξε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο και το κύριο λιμάνι της χώρας, το Τοαμασίνα, στο βορειοανατολικό της τμήμα, γλίτωσαν αυτήν την φορά από τον κυκλώνα, γεγονός το οποίο εξηγεί τον απολογισμό αυτόν που υπολείπεται αυτού που φοβόντουσαν οι αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες υπολόγιζαν σε 500.000 αυτούς που θα πλήττονταν και σε 140.000 τους εκτοπισμένους.

“Οι στέγες εκατοντάδων σχολείων, κέντρων υγείας παρασύρθηκαν” από τους ανέμους στις πληγείσες ζώνες, υπογραμμίζει ωστόσο η Unicef, σύμφωνα με την οποία ο απολογισμός αυτός εξακολουθεί να είναι σοβαρός στη νήσο αυτήν στην οποία το 77% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το νότιο τμήμα της οποίας πλήττεται από σοβαρή ξηρασία που έχει βυθίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε οξύ υποσιτισμό και κάποιους θύλακες σε λιμό.

Κατά το πέρασμά του ο κυκλώνας Μπατσιράι κατέστρεψε εν μέρει την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της νήσου, “γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση και την ενίσχυση ορισμένων χωριών, συμπεριλαμβανομένων ζωνών με ξηρασία”, προειδοποίησε ο Ζαν-Μπενουά Μανές, τονίζοντας ότι “η Μαδαγασκάρη βρίσκεται σε διαρκή ανθρωπιστική κρίση”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις