Κόσμος

OHE: Οι διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα «απέχουν πολύ» από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποιεί πως οι τελευταίες διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα «απέχουν πολύ» από την κάλυψη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία αφορά τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στο +1,5°C.

«Απέχουμε πολύ από το επίπεδο και την ταχύτητα μείωσης των εκπομπών που είναι αναγκαία για να μείνει ο κόσμος στο +1,5°C», προειδοποίησε ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της σύνθεσης των τελευταίων δεσμεύσεων των χωρών που υπογράφουν την συμφωνία του Παρισιού, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, της COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Αντίθετα, το άθροισμα των δεσμεύσεων των 193 πλευρών της συμφωνίας, «μπορεί να βάλει τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 θέτει ως στόχο την ανάσχεση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης «σαφώς κάτω από τους +2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», όταν η ανθρωπότητα άρχισε την υψηλής κλίμακας εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, που είναι υπεύθυνα για την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και, ει δυνατόν, στο +1,5°C.

Κατά την τελευταία COP26 το 2021 στην Γλασκώβη, οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν για την ετήσια -αντί πενταετή- αναθεώρηση των δεσμεύσεών τους στον τομέα της μείωσης των εκπομπών, δεσμεύσεων που ονομάζονται «ορισμένη σε εθνικό επίπεδο συμβολή».

Όμως, μόνο 24 χώρες είχαν υποβάλει νέες ή αναθεωρημένες NDC μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Σεπτεμβρίου, εγκαίρως ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την διάρκεια της COP27 (6-18 Νοεμβρίου).

«Oι παγκόσμιες εκπομπές να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030»

Ο αριθμός είναι απογοητευτικός, δηλώνει ο Σάιμον Στιλ σε ανακοίνωσή του που συνοδεύει την δημοσίευση των νέων δεδομένων.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, για να είναι βιώσιμος ο στόχος αυτός.

Αλλά, σύμφωνα με την τελευταία σύνθεση των NDC, οι σημερινές δεσμεύσεις αντίθετα θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 10,6% των εκπομπών κατά την περίοδο αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πεδίο μάχης» η Γαλλία: Πάνω από 900 τραυματίες και 6.000 προσαγωγές – Φωτιές και δακρυγόνα «σκεπάζουν» Παρίσι, Λυών και Μασσαλία
Αστυνομικός κατηγορείται για βιαιοπραγία αφού εκτόξευσε δακρυγόνο με ευθεία βολή τραυματίζοντας σοβαρά στο πρόσωπο μαθητή λυκείου στην περιοχή του Παρισιού
Διαδηλωτές στο παρίσι
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν κατηγορείται ότι έριξε κάτω σημαίες του Ισραήλ και της ΕΕ: «Έβγαλα τη μία και η άλλη έπεσε», είπε
«Η ενέργειά μας αποτελεί μέρος της καταδίκης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας που διαπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση», είπε η ομάδα της Χασάν
Ρίμα Χασάν
Προειδοποίηση από την Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ: «Ανησυχία για την κατεύθυνση του κόσμου»
«Γνωρίζουμε τι αφήνουμε πίσω μας, δεν γνωρίζουμε πόσο από αυτό θα επιβιώσει και με ποια μορφή και σίγουρα δεν γνωρίζουμε τι θα έρθει», δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής του Βραβείου Ειρήνης Νόμπελ
Χαρπβίκεν, Γραμματέας Νόμπελ Ειρήνης