Κόσμος

Politico: Η κυβέρνηση της Μέρκελ «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου» για την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου της Όλαφ Σολτς είχε υιοθετήσει αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι η ενεργειακή τροφοδοσία δεν θα κινδύνευε από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα σήμαινε η λειτουργία του επίμαχου αγωγού.

Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου, πλέον, Όλαφ Σολτς αναγκάσθηκε να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το απόρρητο έγγραφο για το ρωσικό φυσικό αέριο, που φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021 και συντάχθηκε από το υπό τον Πέτερ Αλτμάϊερ υπουργείο Οικονομίας, αφού δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στην έκθεση με την εκρηκτική αξιολόγηση και απείλησαν με δικαστική προσφυγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση άρνησης δημοσιοποίησής της.

Η αξιολόγηση, η οποία συνόδευε θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, αναδεικνύει μία υπερβολικά αφελή γνώμη για τους κινδύνους που έθετε η υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Μόσχας, γράφει το Politico.

Αγνοεί επίσης τις ανησυχίες ανατολικοευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που προειδοποιούσαν τότε ότι ο Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Ρωσία στη βόρεια Γερμανία θα αύξανε το κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τόσο για την Γερμανία, όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στην ασφάλεια της τροφοδοσίας λόγω διακοπής λειτουργίας μεμονωμένων υποδομών προμήθειας εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος», αναφέρεται στο κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου και με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι «ήταν πάντοτε σίγουρος» ότι ο Πούτιν «θα χρησιμοποιούσε τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο».

Πηγή: Politico

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Μήνυμα ισχύος» των ΗΠΑ στην Κούβα - Έστειλαν το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στην Καραϊβική
Δεν είναι τυχαία η άφιξη του αεροπλανοφόρου στη νότια Καραϊβική, την ίδια ημέρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
Πλοίο
Σκάνδαλο στην JP Morgan: Στέλεχος κατηγορεί συνάδελφό του για σεξουαλική παρενόχληση – Στην αντεπίθεση η 37χρονη, «μου κατέστρεψε τη ζωή»
Η Λόρνα Χαϊντίνι κατηγορεί τον Τσιράγιου Ράνα ότι επινόησε τις κατηγορίες κατά τις οποίες τον έκανε «σκλάβο του σεξ» παρενοχλώντας, κακοποιώντας και ναρκώνοντάς τον
JP Morgan